De coronacrisis heeft gevolgen voor de gehele samenleving. Om goed zicht te krijgen op hoe mensen met kanker deze situatie ervaren zijn wij samen met de medisch specialisten een online peiling gestart waarmee we ervaringen ophalen over de gevolgen van de coronacrisis voor kankerpatiënten.

Voor wie is deze vragenlijst?

Deze vragenlijst is bedoeld voor mensen die kanker hebben (gehad) en nog onder behandeling of nacontrole van het ziekenhuis staan.

Vul de vragenlijst in

Waarover gaat deze vragenlijst?

Deze vragenlijst gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met kanker. Kunnen je afspraken en onderzoeken in het ziekenhuis nog doorgaan? En zo ja, op welke manier? En hoe zit het met je behandeling? Gaat deze door of is deze door de coronacrisis aangepast of uitgesteld? Hoe ervaar je eventuele veranderingen? Ook als er niets is veranderd kun je meedoen. Laat het ons weten door in ongeveer 5 minuten anoniem deze vragenlijst in te vullen. De vragenlijst staat open tot zaterdag 18 april.

Waarom deze vragenlijst?

Als kankerpatiëntenorganisaties hebben wij enorm veel respect voor alle zorgverleners die in deze uitdagende tijden zo hard werken. De oncologische artsen doen hun uiterste best om mensen met kanker zoveel mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van het coronavirus, en hen tegelijkertijd ook zo goed mogelijk te behandelen voor hun kanker. Om hier de juiste balans in te vinden proberen zij nu zoveel mogelijk kennis en inzichten te vergaren.

Omdat de druk op de ziekenhuizen door het coronavirus voorlopig nog hoog zal blijven, is het belangrijk dat er nu al wordt nagedacht over de vraag: hoe kunnen we nu en in de nabije toekomst zorgen dat de zorg voor mensen met kanker zo goed mogelijk doorgaat? Medisch specialisten zijn hier al mee bezig en hebben ons gevraagd om in kaart te brengen hoe kankerpatiënten de gevolgen van de coronacrisis ervaren. We hebben daarom samen met hen deze vragenlijst opgezet.

Door jouw ervaring anoniem te delen, kunnen we met elkaar een goed beeld krijgen van de situatie. Alle ervaringen samen helpen patiëntenorganisaties, ziekenhuizen, artsen en de politiek om landelijke afspraken te maken over hoe we de kankerzorg zo goed mogelijk kunnen laten doorgaan tijdens de coronacrisis.

Dit is een onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) in samenwerking met de kankerpatiëntenorganisaties en de oncologische artsen verenigd in Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS). Lees de privacyverklaring.

Updates van NFK over de coronacrisis

Het coronavirus zal zich naar verwachting verder uitbreiden in Nederland. Mensen die behandeld worden voor kanker vallen onder de groep kwetsbare mensen voor wie het virus een risico vormt. Op deze pagina vind je het laatste nieuws, kun je je ervaring delen, kom je in contact met lotgenoten en lees je over andere initiatieven.