• Slider

Kanker en seks

Kanker en seks levert in veel gevallen problemen op. Voor zowel kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten als hun partners. De campagne website kanker en seks brengt deze problemen in kaart en doorbreekt de bijbehorende taboes.

Kanker en seks bij verschillende kankersoorten

De invloed van kanker op seks verschilt sterk per persoon maar heel nadrukkelijk ook per kankersoort. Op de site kanker en seks worden blaaskanker, borstkanker, darmkanker, gynaecologische kanker, hoofdhals kanker, prostaatkanker en zaadbalkanker verder uitgediept. Voor de niet verwezen kankersoorten is er een uitgebreide verwijzing naar patiëntenverenigingen van specifieke kankersoorten.

Ervaringsverhalen van mensen met kanker en hun seksuele beleving

De verhalen zijn echt, de namen zijn aangepast. Kanker en seks beschrijft het echte verhaal van (ex-)kankerpatiënten en hun partners. Vanuit hun eigen beleving verteld, waarin zowel lichamelijke- als psychische aspecten aan de orde komen. Ook mogelijke relationele problemen die kunnen voortkomen vanuit een veranderd seksleven voor en met kankerpatiënten worden openhartig beschreven.

Zorgverleners, hulp en informatie bij kanker en seks

De do's en dont's in een handige opsomming. Doorverwijzing om meer te weten en te vinden. Kortom, alles wat u moet weten over het onderwerp kanker en seks. Of het nu gaat om lichamelijke - of psychische gevolgen. Verwijzing naar patiëntenverenigingen voor specifieke kankersoorten tot en met informatie over vergoeding van kosten voor psychische hulp door de zorgverzekeraar. De zogenaamde psycho-oncologische zorg. Gespecialiseerd organisaties verlenen deze psychische zorg die wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Intimiteit en seks

Kanker en seks hebben vrijwel altijd een relatie. Zodra de diagnose kanker is gesteld komt het in veel gevallen voor dat seks wat verder dan de achtergrond verplaatst. Onderzoek van de NFK heeft duidelijk gemaakt dat ruim 2/3 van de ondervraagde mensen aangaf dat seksualiteit en intimiteit na de diagnose kanker minder is geworden.  Ruim 60% gaf aan dat zij niet tevreden was met het seksleven na de diagnose kanker. Alle onderzoeksresultaten staan op de website kanker en seks.