Voor ex-kankerpatiënten is het moeilijker om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hieronder vind je meer informatie over de mogelijkheden die er wel zijn.

Tips voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Nationale Hypotheek Garantie

Als je een huis koopt tot €290.000 valt dat binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hiervoor is het sinds 2018 niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering (OVR) af te sluiten. Wil je een huis kopen zonder NHG dan zal je dus op tijd moeten beginnen met het zoeken naar een overlijdensrisico verzekering.

Predictiemodel en overlijdensrisicoverzekering

Per 1 mei 2018 kunnen verzekeraars de risico’s op overlijden voor borstkankerpatiënten veel nauwkeuriger inschatten door het predictiemodel dat door IKNL in opdracht van het Verbond van Verzekeraars en NFK is ontwikkeld.

Blijf zoeken na afwijzing

Wanneer een verzekeraar je afwijst (maar ook als acceptatie mogelijk is met een premieverhoging ), loont het toch om te blijven zoeken. De acceptatierichtlijnen verschillen per verzekeraar. Je kunt van tevoren niet zien, waar de verzekeraar de grens trekt tussen afwijzing, acceptatie of de mate van verhoging van de premie. Het is belangrijk dat je daarom op tijd begint en meerdere lijnen uitzet.

Maatwerkroute NFK & Independer

Maatwerkroute

Veel verzekeraars accepteren (ex-)kankerpatiënten niet als klant, of alleen tegen een veel hogere premie. Volgens NFK en Independer kan dat anders. Daarom is de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat ontwikkeld. Hiermee kunnen ook mensen die kanker hebben gehad, een goede overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Door gebruik te maken van deze maatwerkroute wordt je aanvraag bij meerdere verzekeraars voorgelegd waardoor, je premieverschillen ziet en je kansen vergroot. Je kunt daarnaast ook terecht bij ICZ, het intermediair voor chronisch zieken. ICZ onderzoekt de opties en indien mogelijk, krijg je een verzekeringsvoorstel. Wanneer je toch zelf op zoek gaat naar een levensverzekering, let dan goed op je blokkeringsrecht.

Meldpunt overlijdensrisicoverzekeringen

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vindt het belangrijk dat mensen die kanker hebben (gehad) gewoon door kunnen gaan met hun leven. We behartigen de belangen van kankerpatiënten, daarom zetten we ons ook achter de schermen in om de kansen op een overlijdensrisicoverzekering te vergroten. We werken samen met andere organisaties zoals Independer, Cunningham Lindsey, het Verbond van Verzekeraars en IKNL.

Naast betere voorlichting wil NFK drie doelen bereiken:

  • Ben je geweigerd of krijg je te maken met een forse premieverhoging? Dan heb je recht op een toelichting van de verzekeraar. We willen graag weten welke argumenten verzekeraars gebruiken en meer zicht krijgen in de premieverschillen. Meld het ons, zodat we beter zicht krijgen op het premie en acceptatiebeleid.
  • Vergroten transparantie: door meer verzekeraars bij de maatwerkroute te betrekken (deze geeft beter inzicht in premieverschillen) en anderzijds door politieke lobby in Den Haag om het gebrek aan transparantie over acceptatie en premieverschillen voor kankerpatiënten hoger op de agenda te krijgen.
  • Nieuw predictiemodel voor borstkankerpatiënten. Samen met het Verbond van Verzekeraars heeft NFK het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) de opdracht gegeven om een nieuw predictiemodel voor borstkankerpatiënten te ontwikkelen. Dit model is per 1 mei 2018 beschikbaar voor verzekeraars. Er wordt onderzocht of er voldoende data beschikbaar zijn om ook nieuwe predictiemodellen voor bijvoorbeeld Melanoom, Zaadbalkanker en bloedkankers te ontwikkelen.

Antwoorden op vragen omtrent kanker en ORV

We geven antwoorden op al je vragen, in onderstaande FAQ ORV, die je kunt hebben wanneer je kanker hebt (gehad) en je een overlijdensrisicoverzekering wilt. Deze hebben we onderverdeeld in vier situaties: ‘Ik heb een goede prognose’, ‘Ik ben al verzekerd’, ‘Ik heb geen kanker, wel erfelijk risico’ en ‘Ik heb een onzeker of hoog risico’.