Levenmetkanker vraagt inzet minister en farmaceutische industrie

Het KWF-rapport over dure geneesmiddelen dat vandaag wordt aangeboden bevestigt de eerdere signalen dat kankerpatiënten niet altijd behandeld worden met de aangewezen dure middelen. Een blik in de toekomst laat zien dat er volgend jaar zo’n 300 miljoen extra nodig is. Zonder extra middelen zal het probleem hierdoor nog verder toenemen. Levenmetkanker schreef mee aan het rapport en onderschrijft de aanbeveling aan de minister om een financieel kader dure geneesmiddelen met extra budget in te stellen. Daarnaast spreken we de farma-industrie aan op haar maatschappelijk ondernemerschap.

Volgend jaar 300 miljoen extra nodig

Anemone Bögels, directeur Levenmetkanker: “De recente berichten over dure middelen hebben veel onrust en onzekerheid opgeleverd bij patiënten. Terwijl patiënten al meer dan genoeg onrust ervaren over hun levensbedreigende ziekte. Levenmetkanker vindt dat hier een einde aan moet komen. We doen een dringende oproep aan de minister om deze patiënten niet in de kou te laten staan en gehoor te geven aan het instellen van een financieel kader dure geneesmiddelen.”

Niet aandeelhouders maar patiënt centraal bij farmaceutische industrie

Levenmetkanker roept daarnaast de farmaceutische industrie op de prijzen van hun geneesmiddelen drastisch omlaag te brengen. Dit moet gebeuren op basis van de werkelijke ontwikkelkosten en niet omdat er een winstmarge van 15% gehaald moet worden. Bögels: “Het goede nieuws is dat er steeds meer nieuwe kankermiddelen beschikbaar komen. Wel roepen we de industrie nadrukkelijk op deze ook voor patiënten bereikbaar te maken door een redelijke prijs te vragen. Het zou niet nodig moeten zijn dat overheden tot op EU-niveau door onderhandelingen de prijs omlaag moeten dwingen.” Meer informatie over het standpunt en de lobby van Levenmetkanker over innovatieve geneesmiddelen

Rapport KWF-werkgroep (pdf)Deel via

Lees verder...

  1. 30 juni 2015 Nieuwe voorzitter stichting Hematon
    Lees verder
  2. 29 juni 2015 Jaarverslag 2014
    Lees verder
  3. 17 juni 2015 Kankerpatiënt in de knel tussen behandelaars en verzekeraars?
    Lees verder