Per 1 januari volgend jaar stopt de openbare apotheek met het verstekken van een aantal kankergeneesmiddelen. Een patiënt moet hiervoor voortaan naar de ziekenhuisapotheek. Dit blijkt uit een brief van minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer van 15 mei 2014.

Ook afgelopen januari is er een aantal kankermedicijnen overgeheveld van de openbare apotheek naar de ziekenhuisapotheek. Dit heeft indertijd niet tot klachten bij patiënten geleid, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening (EGV) en de Levenmetkanker-beweging. De meesten halen de medicijnen op als ze voor controle in het ziekenhuis zijn en beschikken over voldoende voorraad. Ook Levenmetkanker heeft geen negatieve signalen ontvangen van patiënten.

Men verwacht ook volgend jaar geen problemen met de overheveling van de geneesmiddelen. De patiënt kan de meeste medicijnen ophalen in de ziekenhuisapotheek als hij voor behandeling of controle in het ziekenhuis komt.

Oorspronkelijk was het plan om de verstrekking van de hormoonbehandelingen voor borst- en prostaatkanker ook te laten lopen via de ziekenhuisapotheek. Op aandringen van Levenmetkanker, Borstkankervereniging Nederland en de Prostaatkankerstichting blijven deze verkrijgbaar via de openbare apotheek. Patiënten die deze medicijnen langdurig gebruiken, komen niet regelmatig in het ziekenhuis. Voor hen is het praktischer als ze deze ook in de openbare apotheek kunnen ophalen.

Een ander aandachtspunt is de medicatiebewaking. Volgens Pauline Evers, beleidsmedewerker medicijnen van Levenmetkanker, is het belangrijk dat de ziekenhuisapotheek altijd op de hoogte is van het geneesmiddelgebruik van de patiënt. Dit is belangrijk omdat het ene medicijn bijvoorbeeld de werking van een ander geneesmiddel kan verminderen.

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat de ziekenhuisapotheek nu niet altijd goed geïnformeerd is. De minister kondigt in haar brief een aantal maatregelen aan om de uitwisseling van informatie te verbeteren. De Levenmetkanker houdt, samen met andere patiëntenorganisaties waaronder patiëntenfederatie NPCF, de vinger aan de pols of de afspraken worden nagekomen.Deel via

Lees verder...

  1. 13 november 2014 Denk mee over zorg bij maagkanker
    Lees verder
  2. 10 november 2014 BGC-vaccin weer beschikbaar
    Lees verder
  3. 10 november 2014 Meer aandacht voor partner en gezin in contact met artsen
    Lees verder