Het BGC-vaccin dat wordt gebruikt voor de behandeling van blaaskanker is sinds deze week weer op beperkte schaal beschikbaar.

Afgelopen maand was er een mondiaal tekort aan dit middel door problemen in een fabriek in Canada. Blaaskankerpatiënten in Nederland kregen geen of een lagere doses van dit medicijn. Bacillus Calmete-Guérin (BCG) is oorspronkelijk ontwikkeld als vaccin tegen tuberculose en wordt gemaakt van kunstmatig verzwakte tbc-bateriën uit runderen. Artsen ontdekten min of meer per toeval dat het middel ook effectief is tegen sommige vormen van kanker. het vaccin wordt vooral gebruikt voor de nabehandeling van patiënten met bepaalde vormen van agressieve blaaskanker.

De productie van het vaccin is tijdrovend en complex en wordt geproduceerd door een klein aantal producenten. De beschikbaarheid van het middel is daardoor niet gegarandeerd. Dit geldt niet alleen voor dit kankermedicijnen maar voor talloze andere.

Steeds vaker dreigt er een tekort aan kankergeneesmiddel. Het risico is met name groot bij middelen waar niet of nauwelijks alternatieven voor beschikbaar zijn en waarbij slechts enkele fabrikanten het middel produceren. Bij productieproblemen dreigt dan al snel een tekort.

Levenmetkanker heeft op 27 september het probleem ingebracht in het overleg met het ministerie van Volksgezondheid over geneesmiddeltekorten. Daarin is afgesproken dat Volksgezondheid, Nefarma zal aansporen dergelijke tekorten voortaan eerder te melden. Nefarma is de brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven.

In andere EU-landen bestaat wetgeving om dit af te dwingen. Hier gaat het ministerie naar kijken. Ook de koppeling met andere partijen, apothekers en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), moet verbeteren. Groothandelaren gaan kijken of zij een rol kunnen spelen bij een eerlijke verdeling bij een tekort. Terugrapportage vindt plaats in de volgende bijeenkomst van de werkgroep geneesmiddel tekorten.

10 november 2014Deel via

Lees verder...

  1. 28 oktober 2014 Uitvraag over vergoeding van stomamaterialen
    Lees verder
  2. 20 oktober 2014 Zorgstandaard Kanker gereed
    Lees verder
  3. 17 oktober 2014 Steeds vaker dreigend tekort aan geneesmiddelen voor kanker
    Lees verder