Patiënten met een ernstige afweerstoornis die afgelopen najaar een uitnodiging voor een derde prik hebben gehad, komen ook nog in aanmerking voor een boosterprik. Tot deze groep behoren eveneens alle mensen met kanker die voorafgaand aan of tijdens de vaccinatie zijn behandeld met chemo- en/of immuuntherapie.

Het RIVM geeft aan dat het voor deze mensen van belang is ook deze boosterprik te halen. Onderstaand lees je de toelichting van het RIVM.

 • Derde prik hoort bij basis-serie vaccinatie
  Deze derde prik is voor deze patiënten namelijk onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat. Kankerpatiënten die voor een derde prik in aanmerking kwamen, hebben hierover een brief ontvangen van hun medisch specialist. Met deze brief kunnen zij bij de GGD een afspraak maken voor de prik. De meeste mensen hebben dit al gedaan. Mensen die wel een uitnodiging van hun medisch specialist hebben ontvangen, maar nog geen afspraak hebben gemaakt bij de GGD, kunnen dit alsnog doen tot uiterlijk 30 januari 2022.
 • Boosterprik is extra vaccinatie (ná basis-serie)
  De booster is daarnaast een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper na de basisserie. Die is om te zorgen dat de bescherming na de basis-serie nog een keer verhoogd wordt. Deze wordt dus gegeven in aanvulling op de standaard vaccinatie die voor de eerder genoemde groepen al uit 3 prikken bestaat.
 • Tijd tussen derde vaccinatie en boostervaccinatie
  Tussen de derde vaccinatie en de boostervaccinatie moeten 3 maanden zitten. Mensen die de derde prik gehaald hebben bij de GGD, worden 3 maanden na deze prik automatisch door de GGD uitgenodigd voor de boosterprik. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u zelf een afspraak met de GGD maken voor een booster.
 • Tot wanneer kan ik mijn derde prik halen?
  Als je een uitnodiging hebt gekregen van je medisch specialist om een 3e prik te halen bij de GGD, kun je hiervoor uiterlijk 30 januari een afspraak maken.
 • Wat is het verschil tussen een derde vaccinatie en een ‘booster’ vaccinatie?
  Een derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die na 2 vaccinaties nog onvoldoende beschermd zijn alsnog een betere bescherming krijgen (‘een immuunreactie opbouwen’). Deze derde prik is voor deze mensen daarmee onderdeel van de basisvaccinatie. Dit is anders bij een booster. Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. Die is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties eerst wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming daarna is afgenomen.


Deel via

Lees verder...

 1. 14 december 2021 Driekwart kankerpatiënten ervaart nadelige financiële gevolgen
  Lees verder
 2. 30 november 2021 Zorgen of angst bij kanker, wat is jouw ervaring?
  Lees verder
 3. 26 november 2021 Roel Masselink in het AD: ‘Goede communicatie met zieke werknemer is essentieel’
  Lees verder