Kankerpatiënten met de budgetpolis van Zilveren Kruis Achmea kunnen sinds dit jaar niet meer naar alle gespecialiseerde ziekenhuizen, zoals het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dat meldt NRC Handelsblad op 24 januari. Levenmetkanker vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Wanneer je kanker krijgt en specialistische zorg nodig hebt, kun je met deze en andere budgetpolissen voor enorme kosten komen te staan.

Wanneer je huisarts vermoedt dat je kanker hebt, kan hij of zij je met de budgetpolis van Zilveren Kruis Achmea alleen naar 44 gecontracteerde ziekenhuizen sturen. Het Antoni van Leeuwenhoek of academische ziekenhuizen vallen hier niet onder. Wanneer een behandeling ingewikkeld is en zorg nodig is in een van deze ziekenhuizen, heb je een doorverwijzing nodig van de oncoloog. Met deze doorverwijzing vergoedt de polis de doktersrekening wel.

Het is echter belangrijk om als patiënt niet van een doorverwijzing uit te gaan. Die wordt zeker niet altijd gegeven, zo meldt ook Borstkankervereniging Nederland.

Laurence Maes, Levenmetkanker: “De patiënten worden met deze ontwikkeling gevraagd alert te zijn op een doorverwijzing en dat is zorgelijk. Ze zien na de diagnose veel op zich af komen en moeten veel informatie verwerken. Je vraagt veel van ze om ook deze verantwoordelijkheid bij ze neer te leggen.”

Teveel verantwoordelijkheid bij de patiënt

Anke Rentmeester vindt ook dat er te veel van patiënten wordt gevraagd. Bij haar zoon werd vorig jaar de ziekte van Hodgkin ontdekt. Na 2 chemokuren bleek dat de verzekering veel minder zou vergoeden dan verwacht. Anke: “Het was toen ontzettend moeilijk om dit aan te vechten. Je bent met andere dingen bezig, het werd een veel te grote belasting. Later hebben we bezwaar gemaakt en bijvoorbeeld gedreigd met het inschakelen van de Ombudsman. En na een nare periode was ineens van alles mogelijk en werd gelukkig het gehele bedrag vergoed.”

Er ligt teveel verantwoordelijkheid bij de patiënt, vindt Anke. “Mijn zoon was 26 toen hij een budgetpolis afsloot, waarmee hij via folders in aanraking kwam. Hij was toen helemaal niet bezig met het eventueel krijgen van kanker. Hij had in bescherming moeten worden genomen. Tegenwoordig moet je net zoveel weten als mensen bij de verzekering zelf, om op alles te zijn voorbereid”.

Altijd toegang tot de beste kankerzorg

Levenmetkanker vindt dat patiënten altijd toegang moeten hebben tot de beste kankerzorg. Die zorg mag niet buiten een zorgpolis vallen, welk type polis dit ook is. Ze gaat hierover in gesprek met zorgverzekeraars.

Budgetpolis: niet zelf naar Antoni van Leeuwenhoek – NRC Handelsblad
Deel via

Lees verder...

  1. 23 januari 2015 Levenmetkanker neemt samen met verzekeraars toelatingsbeleid (ex-)kankerpatiënten onder de loep
    Lees verder
  2. 22 januari 2015 Januari in teken van preventie baarmoederhalskanker
    Lees verder
  3. 15 januari 2015 Meerderheid kankerpatiënten vraagt zich af of ze erfelijk belast zijn.
    Lees verder