Deze week is in het nieuwe Protonen Therapie Centrum van UMC Groningen de eerste patiënt in Nederland behandeld met de nieuwe vorm van radiotherapie: protonenbestraling. NFK is erg blij dat deze optie nu ook beschikbaar is in Nederland. Tot nu toe moesten patiënten uitwijken naar het buitenland, dit was vanwege de duur van de behandeling - zes weken lang vijf dagen per week bestralen - een behoorlijk onderneming.

Gerichter bestralen dan met radiotherapie

Bestraling met protonen vindt gerichter plaats dan 'gewone radiotherapie' met fotonen. Daardoor vermindert de schade aan het weefsel rondom de tumor. Of dit daadwerkelijk voordeel biedt moet van patiënt tot patiënt bekeken worden.

Toegelaten voor zeven indicaties

Het heeft lang geduurd voordat deze therapie in Nederland beschikbaar kwam. Het Zorginstituut, de gezondheidsraad en het ministerie van VWS hebben naar de meerwaarde gekeken. De therapie is voor zeven indicaties toegelaten tot het pakket: Oogmelanoom, kindertumoren en tumoren in de schedelbasis. Voor prostaatkanker, longkanker, borstkanker en hoofd- en halstumoren is de zorg alleen verzekerd voor de patiënt waarvoor een duidelijk voordeel blijkt bij de vergelijking tussen protonen en fotonen.
Op dit moment kan een beperkt aantal patiënten in het UMCG terecht. Bovendien is de therapie nog niet beschikbaar voor alle bovengenoemde indicaties. Naast Groningen bouwen Delft (opening medio 2018) en Maastricht (opening begin 2019) een protonencentrum. In totaal kunnen er per jaar 1200 tot 1600 patiënten behandeld worden. Zolang de capaciteit nog niet voldoende is blijft de route naar het buitenland open en blijven zorgverzekeraars vergoeden.

Expertgroep protonen

In de expertgroep protonen van het Zorginstituut werkt NFK mee aan de zorgvuldige introductie van deze technologie in Nederland. Dit is de plek waar we de belangen van deze patiënten behartigen.

Vergoeding vervoer nog niet goed geregeld

Voor een behandeling met protonen moeten de meeste mensen reizen. Pauline Evers, expert medicijnen NFK: 'Een van de zaken die nog niet helemaal goed geregeld lijkt te zijn is de vergoeding van vervoer naar of eventueel verblijf bij de protonencentra.' NFK heeft hierover vragen gesteld aan het ministerie van VWS en aan Zorgverzekeraars Nederland. We vroegen in een radio-uitzending van Radar aandacht voor dit onderwerp.
 • Luister het radio-fragment over vergoeding van vervoer uit Radar terug
 • Lees een interview met de eerste hoogleraar protonentherapie van Nederland


Deel via

Lees verder...

 1. 17 januari 2018 Sint Janskruid: alleen in overleg met oncoloog
  Lees verder
 2. 16 januari 2018 Werkvloer scoort onvoldoende voor begrip ex-kankerpatiënten
  Lees verder
 3. 11 december 2017 Tweederde ex-kankerpatiënten ervaart late gevolgen kanker
  Lees verder