Een aantal kankergeneesmiddelen kun je vanaf 1 januari 2015 niet meer afhalen bij de openbare apotheek. Voor deze medicijnen moet je vanaf die datum naar de ziekenhuisapotheek.

Het gaat om de volgende geneesmiddelen:

Alkeran, Belustine, Busilvex, Capecitabine, Endoxan, Eposin, Estracyt, Etoposide, Fludara, Fludarabine, Hycamtin, Hydrea, Hydroxyurea, Jakavi, Lanvis, Leukeran, Myleran, Natulan, Temodal, Temozolomide, Teysuno, Thalidomide, Tioguanine, Toposin, Topotecan, Vesanoid, Vepesid, Xagrid en Xeloda.

Als het goed is, heb je van het ziekenhuis informatie ontvangen over deze overgang. Zo niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts of verpleegkundige en stel onderstaande vragen:

 • Waar moet ik na 1 januari 2015 mijn geneesmiddelen ophalen?
 • Hoe zorg ik voor voldoende voorraad rond 1 januari?
 • Kan ik mijn medicijnen ophalen bij de ziekenhuisapotheek, als ik voor controle in het ziekenhuis ben?
 • Ik kom voorlopig niet in het ziekenhuis. Wat moet ik doen?
 • Ik vind de afstand tot het ziekenhuis te ver, maar moet er toch heen om mijn medicijnen op te halen. Is er een andere manier om aan mijn medicijnen te komen?

Denk aan de volgende zaken

Sommige geneesmiddelen kun je niet combineren. Dit omdat de werking van het ene medicijn verstoord kan raken door een ander medicijn. Om dit te voorkomen moet je je ziekenhuisapotheek en de openbare apotheek informeren over de door jouw gebruikte geneesmiddelen.
 • Geef de ziekenhuisapotheek een overzicht, van je eigen apotheek, met de door jouw gebruikte geneesmiddelen. Vermeld ook geneesmiddelen die jezelf bij de drogist hebt gekocht (bijvoorbeeld vitamines en kruidengeneesmiddelen.)
 • Informeer je eigen apotheek over de geneesmiddelen die je van het ziekenhuis hebt gekregen.

Behandeling in buitenland

Ook als je in het buitenland wordt behandeld, kan het een en ander veranderen. Zijn jouw medicijnen in het buitenland voorgeschreven? En haal je deze op bij de apotheek in Nederland. In dit geval moet je over de regeling contact opnemen met je zorgverzekeraar. De oplossing kan van verzekeraar tot verzekeraar verschillen.

Problemen na 1 januari?

Ondervind je na 1 januari problemen met het ophalen van de medicijnen? Neem dan contact op met je arts, apotheker of zorgverzekeraar. Ook kun je je problemen melden via het VWS-meldpunt, telefoon 030 – 272 98 37, e-mail: overheveling@nivel.nl) of via het meldpunt medicijnen van Levenmetkanker. Levenmetkanker bundelt alle problemen en kaarten deze aan bij de betreffende instanties.
1 december 2015


Meldpunt medicijnen

Klachten over een kankergeneesmiddel? Laat het ons weten via ons meldpunt medicijnen.Deel via

Lees verder...

 1. 18 november 2014 Leg schuld verslaving niet bij rokers
  Lees verder
 2. 17 november 2014 Aantal kankermedicijnen alleen via ziekenhuisapotheek verkrijgbaar
  Lees verder
 3. 13 november 2014 Denk mee over zorg bij maagkanker
  Lees verder