De helft (49%) van de patiënten heeft behoefte aan meer informatie over de gevolgen van een behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Levenmetkanker dat afgelopen zomer plaatsvond via het panel Doneer je ervaring. In de laatste levensfase is deze kennis voor de patiënt cruciaal om te kunnen beslissen of hij zich nog wil laten behandelen.

Hoe lastig het is voor de patiënt om zelf de regie te nemen, blijkt uit de tv-serie ‘Dood voor beginners’. Afgelopen zondag werd aflevering 3 uitgezonden over 'De dood, de dokter en de anderen'.

Verpleeghuisarts Bert Keizer: ’De zieke wil niet dood. De dokter wil nog een foto. De zuster wil meer pijnstilling. De oudste zoon wil nog een keer op vakantie. De vader wil zelf nog een keer op vakantie. Al die dingen lopen door elkaar. En die stervende is te midden van dit alles, die is niet meer de regisseur.’

Patiënt en arts Hans van den Bosch besloot de regie niet uit handen te geven. Hij zag de mri-scan waarop een kwaadaardige hersentumor zich aftekende en vond verder behandelen zinloos. De bijeffecten van de behandelingen zouden zijn kwaliteit van leven verminderen. Hij ging daarmee tegen het advies in van de behandelend arts.

Van den Bosch: ‘ Niemand heeft het over kwaliteit van leven. Overlevingstijd is interessant als ik die werkelijk kan beleven. Als het zo is dat meer dan de helft van de tijd in beslag wordt genomen door ziekenhuisopnames, doodziek zijn van de chemo met bestraling en je crepeert. Daarvan heb ik gezegd, ik wil niet in zo’n bed. ‘ Mede vanuit zijn ervaring als huisarts en verpleeghuisarts besloot hij zich niet verder te laten behandelen. Hij overleed afgelopen jaar.

Laurence Maes, manager belangenbehartiging en empowerment, in reactie op de documentaire en de resultaten van het onderzoek. 'Van den Bosch onderstreept het belang om vanaf de diagnose tijd en ruimte in te bedden in het zorgtraject, om de patiënt te informeren over keuzes die gemaakt moeten worden. Levenmetkanker pleit daarom voor een Kiesgerust-gesprek dat plaats vindt na de diagnose en voor de behandeling. Tijdens dit gesprek komen allerlei aspecten aan bod die relevant zijn voor de kwaliteit van zorg en leven van de patiënt. Met dit gesprek wordt de positie van de patiënt beter verankerd in het zorgtraject dat volgt.'

Serie dood voor beginners, aflevering 3

De dood komt dichterbij. Er is niets meer aan te doen. Maar dan verschijnen de anderen aan de rand van mijn bed. Medespelers en figuranten.

Resultaten Doneer je ervaring over het maken van keuzes

Wat hebben (of hadden) kankerpatiënten nodig om goede keuzes te maken nadat ze de diagnose kanker kregen? Welke informatie is of was van belang?

Doneerjeervaring.nl

Klik op bovenstaande link en meld je aan voor patiëntenpanel Doneerjeervaring.nl. Je krijgt dan regelmatig een online vragenlijst, met een actueel onderwerp. Zet jouw ervaring en kennis in voor kankerpatiënten, ex-kankerpatiënten en naasten.Deel via

Lees verder...

  1. 1 oktober 2014 Onderzoek naar zorg dyspneu bij kanker
    Lees verder
  2. 1 oktober 2014 (Ex)kankerpatiënten van 65 + en mantelzorgers gezocht voor werksessie
    Lees verder
  3. 29 september 2014 Oktober is borstkankermaand
    Lees verder