Werk aan een tafel
Minister Lodewijk Asscher wil het makkelijker maken om te blijven werken met kanker. Naast maatregelen als een no risk polis en eventuele proefplaatsingen bij bedrijven onderstreept hij het belang van het gesprek op de werkvloer over werken na kanker. Dit sluit aan bij het pleidooi van Levenmetkanker dat werkgevers en werknemers voortdurend met elkaar in contact en gesprek blijven, om zo de drempel om het werk te hervatten te verlagen.

‘Omdat de diagnose zo ingrijpend is, horen we heel vaak van werknemers terug dat werk al heel snel naar de achtergrond verdwijnt,’ vertelt Laurence Maes, manager belangenbehartiging van Levenmetkanker in een recent interview op Mijn Gezondheidsgids. ‘Op zich is dat een logische reactie als je te horen krijgt dat je kanker hebt. Opvallend is dat werkgevers en zelfs bedrijfsartsen daar ook in meegaan en stimuleren dat er afstand genomen wordt. Hierdoor wordt er weinig ondernomen om aan het werk te blijven. Bij kanker duren de behandelingen meestal lang – één tot anderhalf jaar – en als mensen dan moeten terugkeren op de werkvloer, wordt daar een enorme drempel ervaren.’

Cursus

Ervaring leert dat hoe sneller werknemers na de diagnose kanker in gesprek gaan met de werkgever, hoe groter de kans is dat ze succesvol terugkeren op de werkvloer. Levenmetkanker biedt ondersteuning bij het voeren van dit gesprek tussen werknemer en werkgever. Zo is er een gratis online cursus waarmee je inzichten en tips krijgt in hoe je effectief kunt communiceren op je werk. En je kunt een vraag stellen aan de ervaringsdeskundige ambassadeurs die je vanuit eigen ervaring kunnen helpen.

Alle ondersteuning staat op Kanker.nl/werk.

>> Lees het gehele interview met Laurence Maes op Mijn Gezondheidsgids

>> Beluister het item Kanker op de werkvloer op BNR nieuwsradio van 5 oktober 2015Deel via

Lees verder...

  1. 29 september 2015 NSvG lanceert levensreddende app
    Lees verder
  2. 16 september 2015 Videoclip Stromae maakt kanker bespreekbaar
    Lees verder
  3. 2 september 2015 Stichting Melanoom verwelkomt Marcel van der Wielen als directeur
    Lees verder