NFK DRAAGT PROJECT OVER AAN NATIONAAL AYA ‘JONG & KANKER’ PLATFORM

Als je op jongvolwassen leeftijd kanker krijgt, is het soms lastig om goed in contact te blijven met je naaste omgeving. Dat blijkt uit een project dat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onlangs heeft overgedragen aan het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. In de leeftijdsfase tussen 18 en 35 jaar houden de meeste mensen zich vooral bezig met studie, carrière, uitgaan, relaties, samenwonen of kinderen. Hoe houd je dan je vrienden aangehaakt als je een levensbedreigende ziekte krijgt? Met wie deel je wat? Vind je steun bij je vrienden? Weten je vrienden wel wat je wensen en grenzen zijn? Ondanks de goede bedoelingen van de naasten blijken veel jonge kankerpatiënten zich niet begrepen te voelen.
Van samenwerking naar overdracht
NFK en het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform hebben afgelopen jaar nauw samengewerkt op het project. NFK heeft het project onlangs in zijn geheel aan het platform overgedragen. Arja Broenland (directeur NFK): ‘We vinden het belangrijk dat er aandacht is en blijft voor jongvolwassenen die kanker krijgen. Het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform draagt hier zorg voor. Zij staan in direct contact met de doelgroep, wat belangrijk is om dit project tot een succes te maken.’ Eveliene Manten – Horst (directeur Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform) is verheugd om het project te kunnen voortzetten: ‘Communicatieproblemen tussen jonge kankerpatiënten en hun naasten kunnen tot veel misverstanden, onbegrip en eenzaamheid leiden. Het is mooi dat we verder kunnen met het project en straks iets concreets in handen hebben dat op dit probleem ingrijpt.’ Ontwikkeling digitale tool
In het project zijn al de eerste stappen gezet om concreet te werken aan de gesignaleerde problemen. Zo zal in de eerste helft van 2017 een digitale tool gelanceerd worden die jonge kankerpatiënten en hun naasten helpt om met elkaar in contact te blijven. ‘De tool leert naasten dat bepaalde aannames niet kloppen. Verwachtingen worden op een luchtige manier gemanaged en er wordt een handreiking gedaan om samen (kleine en grote) activiteiten te ondernemen. De tool is een appetizer tot écht contact. Het ultieme doel van de tool is dat de jonge kankerpatiënt zich beter begrepen voelt en minder eenzaam is in het proces van ziekte en behandeling, maar ook daarna, aldus Arja Broenland. Het project wordt gefinancierd door Janssen (Janssen-Cilag B.V.) en Innovatiefonds Zorgverzekeraars. ________________________________________________________________________________________________ Voor nadere informatie:
Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties: Bas Rutgers, Tel. 06 1282 4587
Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform: Eveliene Manten–Horst, Tel. 06 1177 6874

Deel via

Lees verder...

  1. 26 januari 2017 Webinar Nierkanker - december 2016
    Lees verder
  2. 6 januari 2017 Digitaal hulpmiddel Oncokompas geeft mensen die kanker hebben (gehad) het roer in handen
    Lees verder
  3. 8 december 2016 Zorgverzekering kiezen
    Lees verder