NFK en de 19 bij haar aangesloten kankerpatiëntenorganisaties staan al jaren voor concentratie van complexe kankerbehandelingen. Concentratie van complexe zorg leidt aantoonbaar tot betere behandelresultaten en is efficiënter. Niet elk ziekenhuis kan state-of-the-art zijn op alle kankerbehandelingen.

Recent kwam een zorgverzekeraar met het bericht dat prostaatkankeroperaties niet meer in 40 ziekenhuizen, maar slechts in twee ziekenhuizen zouden moeten plaatsvinden. NFK vindt het belangrijk dat kankerzorg wordt geleverd door expertcentra, toegewijd aan (complexe) kankerbehandelingen en alles wat daaromheen nodig is. De inkoop wordt bepaald door de zorgaanbieders en de zorgverzekeraars, maar wel graag op basis van de visie en kwaliteitscriteria van kankerpatiëntenorganisaties en (ex)kankerpatiënten. Belangrijkste onderdelen van de generieke NFK-visie op concentratie zijn:
 • expertcentra beschikken over alle vormen van diagnostiek en therapie voor kankerpatiënten, geboden door een multidisciplinair behandelteam met subspecialisatie in een specifieke kankersoort of doelgroep
 • expertcentra onderscheiden zich in hun directe betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe diagnostiek, behandeling en nazorg
 • expertcentra hebben de regiefunctie op de zorg en zijn geografisch verspreid over het land
 • waar nodig werken zij samen met partnerziekenhuizen op basis van heldere en transparante afspraken

Het is evident dat zorgverzekeraars moeten samenwerken om de complexe kankerbehandelingen in te kopen. Anders ontstaat de situatie dat elke zorgverzekeraar zijn eigen centra aanwijst. Dat is niet waar de kankerpatiënt bij gebaat is. Concurrentie en marktwerking leent zich feitelijk niet voor complexe kankerbehandelingen. Hierover heeft NFK recent aan de bel getrokken bij de ACM. Het belang van (kanker)patiënten moet altijd leidend zijn in beslissingen rond marktwerking, vindt NFK.

________________________________________________________________________________________________
Voor nadere informatie neemt u contact op met Mariette de Vries, Projectmanager Kwaliteit van zorg, Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK); e-mail m.devries@nfk.nl, tel. 06-42200190.

Deel via

Lees verder...

 1. 1 maart 2017 NFK deelnemer aan KWF-politiek-café over dure geneesmiddelen
  Lees verder
 2. 9 februari 2017 NFK en KWF roepen op tot actie voor betaalbare kankergeneesmiddelen
  Lees verder
 3. 1 februari 2017 Uitbehandeld maar niet uitgepraat
  Lees verder