Levenmetkanker is blij met het initiatief van Erasmus MC, LUMC en TU Delft en Groningen UMCG om binnenkort te starten met de bouw van de eerste protonenfaciliteiten in Delft en Groningen. Na meer dan 10 jaar voorbereiding wordt deze vorm van zorg nu eindelijk in Nederland gerealiseerd. Vanaf medio 2017 worden de eerste patiënten in de nieuwe centra behandeld.

‘Dit besluit is heel goed nieuws voor kankerpatiënten in Nederland’, aldus Anemone Bögels, directeur Levenmetkanker. ‘Wij hebben er heel lang voor geijverd. Protonentherapie is veel gerichter dan gewone bestraling waardoor behandeling op lastige plaatsen mogelijk is. De therapie geeft bovendien minder ernstige bijwerkingen. Protonenbehandeling biedt de patiënt dus grote voordelen’.

Levenmetkanker is ook blij met de komst van in ieder geval twee centra. Zodat de patiënt een keuze heeft en centra elkaar scherp houden in het bieden van de beste zorg.

In 2013 heeft de Minister van VWS vergunning verleend voor de bouw van 4 protonencentra waarmee jaarlijks 2.200 patiënten behandeld kunnen worden. Tot dusver moeten patiënten voor deze behandeling uitwijken naar het buitenland. Dat stuit op een aantal praktische bezwaren zoals het vinden van een behandelplek, verblijfskosten en vaak een taalbarrière.

Totdat protonentherapie in Nederland mogelijk is, zal Levenmetkanker zich inzetten voor meer toegankelijke behandeling in het buitenland. Het duurt immers nog twee jaar voor dat Delft en Groningen haar poorten openen.Deel via

Lees verder...

  1. 10 februari 2015 Verbeter de zorg rond pijn bij kanker
    Lees verder
  2. 6 februari 2015 Verpleegkundigen tegen kanker lanceert website
    Lees verder
  3. 3 februari 2015 4 februari Wereldkankerdag
    Lees verder