Levenmetkanker wil dat (innovatieve) geneesmiddelen zo snel mogelijk bij de patiënt terecht komen. Iedere patiënt heeft recht op effectieve medicijnen. De patiëntenbeweging heeft een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie van het ministerie van Volksgezondheid, in de Tweede Kamer om het onderwerp steviger op de agenda te krijgen.

Op de markt verschijnen er steeds meer nieuwe werkzame (en dure) medicijnen op maat tegen kanker. Zo blijkt een mix van twee medicijnen een spectaculair effect te hebben op het immuunsysteem van patiënten met melanoom, een agressieve vorm van huidkanker,Dat is goed nieuws voor de kankerpatiënt. De keerzijde van het verhaal is dat de geneesmiddelen honderdduizenden euro's of meer per patiënt kosten. Levenmetkanker vindt dat de toegang van patiënten tot deze geneesmiddelen moet worden gewaarborgd.

Levenmetkanker heeft daarom een brief aan de Kamercommissie geschreven met de volgende aandachtspunten.

 • Geneesmiddelen die toegelaten zijn tot het basispakket moeten voor alle patiënten beschikbaar zijn.
 • Er moet meer druk komen vanuit alle partijen op de farmaceutische industrie om de budgetimpact van hun middelen te verlagen. Het is onacceptabel dat het handhaven van een winstpercentage van 15% belangrijker geacht wordt dan toegankelijkheid voor patiënten.
 • Er moet een apart budget komen voor geneesmiddelen binnen de ziekenhuizen en het budget moet omhoog.
 • De marktwerking werkt hier niet en leidt tot ongelijkheid voor patiënten, meer centrale sturing is gewenst.

Lees ook de blog van Pauline Evers, beleidsmedewerker van Levenmetkanker, op Skipr, waarin zij een dringend beroep doet op de farmaceutische industrie om de prijs van kankergeneesmiddelen te verlagen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Pauline Evers via p.evers@levenmetkanker.nl.
Brief aan 2de kamer commisie VWS over dure geneesmiddelen, 20 mei 2015 (pdf)

Naar aanleiding van de nieuwsberichten afgelopen weekend van het NKI-AVL (bij monde van W. van Harten) en van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (bij monde van Professor H. Gelderblom) stuurt de patiëntenbeweging Levenmetkanker haar visie op de problemen rondom de toegankelijkheid van dure geneesmiddelen.Deel via

Lees verder...

 1. 28 mei 2015 Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?
  Lees verder
 2. 18 mei 2015 Onderzoek naar prominentere rol huisarts bij kankerzorg
  Lees verder
 3. 16 mei 2015 Nieuwe kankermedicijnen moeten voor iedereen beschikbaar zijn
  Lees verder