Ruim 70 procent van de kankerpatiënten (281) vraagt zich af of ze erfelijk belast zijn. Toch kiest bijna niemand van deze groep voor DNA-onderzoek. Zo blijkt uit onderzoek van Levenmetkanker afgelopen jaar, waaraan 551 mensen hebben deelgenomen

De redenen waarom ze zich niet laten onderzoeken lopen uiteen. Ongeveer eenderde ( 35 procent) weet niet precies de reden.

Uit een recent onderzoek van het Erfocentrum, blijkt dat tweederde van de Nederlanders vreest dat DNA-onderzoek het afsluiten van een levensverzekering bemoeilijkt. Deze angst is volgens het centrum grotendeels ongegrond. In veel gevallen vragen aanbieders van levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet naar de resultaten van erfelijkheidsonderzoek bij een aanvraag voor een verzekering.

Levenmetkanker vindt evenals het Erfocentrum dat mensen weloverwogen moet kunnen kiezen voor genetisch onderzoek zonder dat zij hoeven te vrezen voor hun verzekerbaarheid. DNA-onderzoek kan immers bijdragen aan een betere overlevingskans. Kanker is beter te behandelen als het vroegtijdig wordt opgespoord. Mensen die weten dat zij erfelijk belast zijn en nog geen klachten vertonen, kunnen zich preventief laten onderzoeken en behandelen.

Aan het onderzoek van het Erfocentrum deden 326 deelnemers mee. De resultaten zijn afgelopen donderdag 15 januari gepubliceerd.Deel via

Lees verder...

  1. 6 januari 2015 Paneldiscussie 'Pijn? Praat erover...!'
    Lees verder
  2. 9 december 2014 Denk mee over zorg bij borstkanker
    Lees verder
  3. 1 december 2014 Geneesmiddelen vanaf 1 januari niet meer verkrijgbaar via stadsapotheek
    Lees verder