NFK is al geruime tijd van mening dat de toegang tot genetische diagnostiek voor kankerpatiënten in Nederland beter geregeld moet worden. Wij zijn dan ook blij met de initiatiefnota die vandaag door de Kamerleden Sazias (50PLUS), Van den Berg (CDA) en Veldman (VVD) aan ons is overhandigd.

In de nota wordt aan de minister gevraagd om de oprichting van een taskforce onder regie van VWS, die moet zorgen voor betere implementatie van diagnostiek in de reguliere zorg én binnen het basispakket van de zorgverzekering. NFK wil graag aan die taskforce bijdragen.

Om de implementatie van diagnostiek te verbeteren zijn er diverse uitdagingen. De twee belangrijkste zijn:

 • De bekostiging van diagnostiek in het algemeen. Er komt steeds meer en complexe diagnostiek, terwijl het ziekenhuis geen specifiek budget heeft om deze kosten te dekken.
 • De vraag bij wie en in welk stadium van de ziekte uitgebreide DNA-diagnostiek ingezet moet worden. Deze methode, die ook wel whole genome sequencing wordt genoemd, is namelijk kostbaar. NFK vindt dat de taskforce duidelijkheid moet scheppen voor wie deze diagnostiek minimaal tot de verzekerde zorg gaat behoren en wat daarvoor nodig is.

Ben je benieuwd of je voor DNA-diagnostiek in aanmerking komt, overleg dan met je behandelend arts.Deel via

Lees verder...

 1. 3 februari 2020 Wereldkankerdag 2020: evenementen in de regio
  Lees verder
 2. 22 januari 2020 NFK in O2 Oedeem & Oncologie: ‘Werk moet direct vanaf diagnose meegenomen worden in behandelplan’
  Lees verder
 3. 20 januari 2020 Hoe ervaar jij het taxivervoer naar het ziekenhuis?
  Lees verder