In het programma RADAR van zaterdag 22 april (NPO Radio1, 15:00u) pleitte NFK voor een sluitende vergoeding van zittend ziekenvervoer bij immunotherapie. Zittend ziekenvervoer wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering voor patiënten die chemo- of radiotherapie ontvangen. Immunotherapie bestond nog niet toen deze regeling van kracht werd. Bij de start van immunotherapie een dik jaar geleden heeft NFK al gevraagd om aanpassing van de regeling. In afwachting daarvan vergoed een aantal zorgverzekeraars vanuit een coulance regeling. Maar dat geldt kennelijk niet voor iedereen getuige het verhaal van nierkankerpatiënt Derk Jan Siebenga.

Het is heel onlogisch dat het voor de ene behandeling wel en voor een andere niet vergoed wordt. Zowel chemo- als immunotherapie worden per infuus in het ziekenhuis gegeven en in beide gevallen zijn er patiënten die aangewezen zijn op zittende ziekenvervoer. Bovendien wordt immunotherapie alleen gegeven in expertisecentra. Een bewuste keuze van alle partijen (dokters, patiënten, VWS, zorgverzekeraars) om kwaliteit en veiligheid te borgen.

Het Zorginstituut (de instantie die adviseert over de inhoud van het basispakket) laat ons deze week desgevraagd weten te werken aan opname in het pakket per 1.1.2018. En uiteraard heeft de NFK contact opgenomen met de betreffende zorgverzekeraar. Deze heeft echter nog niet gereageerd. Mensen die het probleem herkennen kunnen een mail sturen aan p.evers@nfk.nl, vermeld ook bij wie u verzekerd bent.
__________________________________________________________________________________________
Meer informatie: http://www.nporadio1.nl/consument/3936-geen-vergoeding-zittend-ziekenvervoer-bij-immuuntherapie.
De uitzending terugluisteren (RADAR, zat. 22 april, 15:00u): https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/22-04-2017-1/geen-vergoeding-voor-zittend-ziekenvervoer-bij-immuuntherapie/
De facebook pagina liken of delen: https://www.facebook.com/AVROTROSRadar/posts/1416434565067186.

Deel via

Lees verder...

  1. 19 april 2017 Onafhankelijke patiënt is noodzaak voor belangenbehartiging
    Lees verder
  2. 19 april 2017 Patiënten(organisaties) willen Kanker.nl terug
    Lees verder
  3. 18 april 2017 Wij zoeken mensen met alvleesklierkanker die hun ervaringen willen vertellen
    Lees verder