We zijn erg teleurgesteld dat het OM niet overgaat tot strafrechtelijke vervolging van de tabaksindustrie. Wanneer de sigaret nu op de markt zou komen, dan zou deze nooit worden toegelaten: iets waarvan we weten dat het mensenlevens kost en niet minder dan 30% van alle kankersterfte veroorzaakt.

Echter, de maatschappij accepteert niet langer dat de tabaksindustrie onze kinderen verleidt met een product waar ze verslaafd aan raken en waarvan meer dan de helft uiteindelijk zal overlijden. Deze beweging is onomkeerbaar, daarom zien we het besluit van het OM om niet te vervolgen als een tussenstap. NFK kijkt vol vertrouwen uit naar het besluit van het Gerechtshof. Onze missie is om de stem van álle (ex-)kankerpatiënten gewenst én ongewenst te laten horen.

Tijd dat de overheid ingrijpt

Vandaag was NFK aanwezig als een van de aangevers tijdens de gezamenlijke persconferentie na de uitspraak van het OM. Directeur-bestuurder van NFK, Arja Broenland vindt de uitspraak onbegrijpelijk: 'Asbest is kankerverwekkend, ook sigaretten zijn kankerverwekkend en die mogen gewoon verkocht worden. Het is tijd dat de overheid ingrijpt.'

Opstarten van de maatschappelijke discussie

Anne Marie van Veen, longkankerpatiënte en initiatiefneemster van de zaak tegen de tabaksindustrie zegt zelf over de uitspraak: 'Ik ben blij dat de maatschappelijke discussie is opgestart, maar teleurgesteld over de beslissing. Ik blijf vechten voor mijn kinderen en blíjf geloven in deze zaak.

Roken, kinderen en verslaving

Kinderen worden nog steeds verleid om iets te kopen waar ze verslaafd aan raken en dood aan kunnen gaan. Hiernaast is verslaving is ook een ziekte. Veel mensen realiseren zich niet hoezeer sigaretten echte moordenaars zijn. Mensen krijgen door de zogeheten 'sjoemelsigaret' ook nog eens veel meer schadelijke stoffen binnen dan ze denken.

Feiten en cijfers roken en kanker

We meldden hierboven al dat 30% van alle sterfte door kanker gerelateerd is aan roken. Meer cijfers:

 • Door roken overlijdt 85% van de mensen die longkanker en strottenhoofdkanker krijgen.
 • 54% van de mensen die overlijdt door slokdarmkanker is gerelateerd aan roken.
 • 62% van de mensen die mondholtekanker krijgen.

Roken en kankerbehandeling:

 • Meer wondinfecties en slechtere wondgenezing bij operaties.
 • Meer kans op complicaties tijdens radiotherapie (pneumonitis, latere hartinfarcten).
 • Meer kans op bijwerkingen van de chemo (misselijkheid e.d.). Bovendien is de chemo minder effectief bij doorroken.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kunt doen. De helft van alle rokers overlijdt namelijk aan de gevolgen van roken. Bovendien overlijdt een kwart van de rokers voor zijn 65e.Deel via

Lees verder...

 1. 14 februari 2018 Regen van aangiftes tegen tabaksindustrie
  Lees verder
 2. 12 februari 2018 Proef voor vergoeding psychosociale zorg voor (ex-)kankerpatiënten
  Lees verder
 3. 1 februari 2018 Wereldkankerdag zondag 4 februari
  Lees verder