2019 Familie ONLINE

Het Zorginstituut heeft besloten om Oncotype DX® en MamaPrint® te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering mede dankzij de inbreng van NFK, BVN en zorgverleners. Deze gentesten voorspellen het risico dat de kanker terugkomt op basis van genen van de tumor.

Vrouwen van 50 jaar en ouder met beginnende borstkanker met specifieke kenmerken van de tumor en met weinig tot geen uitzaaiingen, kunnen op basis van de testuitslag samen met de arts afwegen om geen chemotherapie in te zetten. Hiermee worden nare bijwerkingen voorkomen.

Het Zorginstituut verwacht dat met deze testen per jaar bijna 500 vrouwen veilig kunnen afzien van chemotherapie. Voor welke vrouwen de testen vergoed zijn en onder welke voorwaarden kun je lezen in het nieuwsbericht van het Zorginstituut.

Belangenbehartiger Carin Louis:

"Chemotherapie kan een heel belangrijke behandeloptie zijn voor vrouwen met bepaalde vormen van borstkanker. Maar niet altijd leven de voordelen van een dergelijke behandeling op tegen de soms ook heftige bijwerkingen en effect op hun kwaliteit van leven. Met behulp van deze testen kunnen vrouwen nog beter geïnformeerd samen met hun zorgverlener besluiten welke optie voor hen het beste past."
Meer weten?
Neem contact op met Carin Louis.
030 603 97 41 c.louis@nfk.nl


Deel via

Lees verder...

  1. 31 oktober 2023 Richtlijn Informatie en informed consent moleculaire tumordiagnostiek gepubliceerd
    Lees verder
  2. 31 oktober 2023 Darmkanker en Erfelijke Kanker Nederland lid van NFK
    Lees verder
  3. 24 oktober 2023 Verder leven met of na kanker, hoe is dat voor jou?
    Lees verder