Drie ziekenhuizen, 250 huisartsen en tien oncologieverpleegkundigen werken sinds begin deze maand aan een proef met een hervorming van de kankerzorg in de regio Utrecht. In dit onderzoek worden 75 patiënten op de reguliere manier behandeld, 75 anderen worden direct na de diagnose terugverwezen naar de huisarts.

Nu wordt een patiënt bij een vermoeden van kanker vaak doorverwezen door de huisarts naar het ziekenhuis. Als blijkt dat de patiënt kanker heeft, komt hij vaak niet meer terug bij de huisarts. De medisch specialisten nemen dan de zorg over. Zij hebben meestal minder aandacht voor de patiënt en de wijze waarop kanker invloed heeft op diens leven. De huisarts kan een grote rol spelen bij de voorbereiding op de behandeling en de begeleiding.

De groep die meedoet aan de proef en bij de huisarts terugkomt, krijgt een zogenaamd Kiesgerust-gesprek waarin onder meer de behandelmogelijkheden worden besproken. Ook bespreekt de arts de invloed van de diagnose op de sociale omgeving van de patiënt. Kan hij zijn behandeling combineren met werk? Hoe ervaren zijn kinderen en partner het?

Het initiatief van het project dat de naam Grip op Leven draagt, is van Levenmetkanker en het UMC Utrecht. Het wordt gefinancierd door de deelnemende ziekenhuizen, UMC Utrecht, het Diakonessenziekenhuis en het Antonius ziekenhuis. Daarnaast financieren verschillende fondsen van commerciële bedrijven een deel.

>> Bekijk het Achtjournaal en luister naar Radio 1 (op 42 minuten) van 18 mei.Deel via

Lees verder...

  1. 16 mei 2015 Nieuwe kankermedicijnen moeten voor iedereen beschikbaar zijn
    Lees verder
  2. 20 april 2015 Levenmetkanker wil betrokken zijn bij actieplan zorgverzekeraars
    Lees verder
  3. 2 april 2015 Samen beslissen in de spreekkamer
    Lees verder