Borstkankervereniging Nederland (BVN) signaleert ongelijkheid bij het verstrekken van pertuzumab
(
Perjeta®) aan patiënten met uitgezaaide borstkanker. Dit blijkt uit navraag van de declaratiegegevens uit 2014 van de zorgverzekeraars.

Pertuzumab is een effectief oncologisch geneesmiddel en is sinds 2013 goedgekeurd door European Medicine Agency (EMA). Het middel geeft gemiddeld 16 maanden extra overleving aan patiënten met uitgezaaide borstkanker. Bovendien hebben patiënten weinig extra bijwerkingen. De nieuwe toepassingen van het middel zijn veelbelovend waardoor mogelijk in de toekomst zelfs uitzaaiingen kunnen worden voorkomen.

Uit de declaratiegegevens van de zorgverzekeraars blijkt dat in 2014 slechts de helft van de patiënten die in aanmerking komt voor dit middel, dit ook daadwerkelijk heeft gekregen.

De zorgverzekeraars:
'We weten uit de declaratiegegevens van alle zorgverzekeraars (VEKTIS) dat in 2014 ongeveer 250-275 patiënten met pertuzumab behandeld zijn in Nederland. Dat is ongeveer de helft van het totaal aantal verwachte patiënten. Omdat 2014 het eerste volledige jaar was dat pertuzumab op de markt was verwacht je geen 100%, maar 50% vinden we toch wat aan de magere kant. We vragen ons natuurlijk af waarom die andere 50% niet behandeld is.'

Vandaag werd duidelijk uit het onderzoek van prof.dr. W.H. van Harten van het Antoni van Leeuwenhoek dat Nederland ten opzichte van andere Europese landen aanzienlijk meer betaalt voor onder meer pertuzumab. Hoge kosten zouden een rol kunnen spelen bij het niet verstrekken van het medicijn aan een deel van de borstkankerpatiënten. BVN tast in het duister naar de ware reden.
BVN vindt dat alle patiënten die in aanmerking komen voor pertuzumab, dit middel moeten krijgen, ongeacht waar men behandeld wordt. Bewezen effectieve medicijnen zoals pertuzumab, moeten beschikbaar blijven voor iedereen.

> Bekijk uitzending EenVandaag van 4 december...
Deel via

Lees verder...

  1. 4 december 2015 Iedere patiënt heeft recht op de beste behandeling
    Lees verder
  2. 27 november 2015 Conferentie: ‘kwaliteitsindicatoren zijn doorgeslagen’
    Lees verder
  3. 17 november 2015 Spoed kwaliteitseisen protonentherapie
    Lees verder