De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vindt het belangrijk dat werk vanaf de diagnose wordt meegenomen in het gehele behandeltraject, als behandeldoel én als medicijn. De koepel van 19 kankerpatiëntenorganisaties pleit daarom voor het overbruggen van de kloof tussen zorg en arbeid. Deze boodschap wordt onderstreept door de deelnemers aan het online Politiek Café dat NFK onlangs hield.

Jaarlijks krijgen 50.000 werkenden de diagnose kanker

Vele vertegenwoordigers van zorg- en arbeidsorganisaties en Kamerleden van diverse politieke partijen kwamen op 16 februari 2021 online samen om te praten over het belang van klinisch arbeidsgeneeskundige zorg voor werkenden met of na kanker.

Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK schetst dat jaarlijks zo’n 50.000 werkenden te horen krijgen dat ze kanker hebben. “Het aantal mensen dat leeft met en na kanker groeit.’’ In 2019 hield NFK een ‘Doneer Je Ervaring’-peiling over kanker en werk waaraan 3.500 (ex-)kankerpatiënten meededen. Op het moment van diagnose had 76 procent van de deelnemers aan vaste baan. Tijdens het invullen van de vragenlijst was dat percentage gedaald tot 46 procent. “De gevolgen van kanker en het behandeltraject op werk is groot. Maar zestig procent van de zorgverleners sprak hier nooit over met hun patiënten,” licht Roel Masselink, belangenbehartiger Kwaliteit van Leven van NFK toe.Deel via

Lees verder...

  1. 3 februari 2021 Kankerorganisaties roepen op tot Nederlandse Kankeragenda
    Lees verder
  2. 3 februari 2021 Wereldkankerdag 2021: kanker in coronatijd met digitale activiteiten
    Lees verder
  3. 1 februari 2021 Pijn, doof gevoel of tintelingen in handen of voeten bij kanker, wat is jouw ervaring?
    Lees verder