rapport ‘Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen’

Vandaag verschijnt het rapport ‘Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen’ van het ministerie van VWS, waaraan Levenmetkanker als onderdeel van de werkgroep heeft meegewerkt. Het rapport beschrijft hoe de organisatie en financiering van psychosociale zorg bij ernstige aandoeningen zoals kanker georganiseerd moet worden. In de oncologie moet vanaf de diagnose meer aandacht komen voor de behoefte van mensen met kanker aan psychosociale zorg.

Het rapport biedt met name een financiële oplossing om de psychosociale zorg te verbeteren. Dat is een mooie stap naar betere zorg. Tegelijkertijd moet er in de praktijk nog veel worden verbeterd.

Momenteel wordt psychosociale ondersteuning niet altijd daar aangeboden waar de behoefte het grootst is. Laurence Maes van Levenmetkanker: ‘Er moet vanaf de diagnose meer aandacht komen voor getrapte ondersteuning, waarbij er een rol ligt voor patiëntenorganisaties. Zij bieden laagdrempelige vormen van ondersteuning, keuze-informatie en lotgenotencontact. Daarnaast is het belangrijk dat zorgverleners op gezette rijden de behoefte aan psychosociale zorg detecteren, zodat deze tijdig wordt ingezet. De diagnose kanker is ingrijpend, bij onvoldoende begeleiding kan een patiënt vast komen te zitten.’

Het rapport is geen eindpunt, maar de start voor acties die nodig zijn om de psychosociale zorg voor patiënten op een hoger plan te krijgen.

>>Lees ook 'Kankerpatiënt krijgt niet genoeg psychische zorg', NRC Handelsblad, 29 oktober....

Rapport ‘Psychosociale zorg bij ingrijpende somatische aandoeningen’ (pdf)Deel via

Lees verder...

  1. 27 oktober 2015 Verhoogt rood en bewerkt vlees het risico op kanker?
    Lees verder
  2. 27 oktober 2015 ‘Werkgevers onvoldoende bekend met mogelijkheden voor werknemers met kanker
    Lees verder
  3. 29 september 2015 NSvG lanceert levensreddende app
    Lees verder