Meldpunt levensverzekeringen

Verzekeraars hanteren strenge toelatingscriteria voor kankerpatiënten. Ook als ze genezen verklaard zijn en al jaren kankervrij, worden (ex-)kankerpatiënten afgewezen of moeten een hoge opslag op de premies betalen. Levenmetkanker verzamelt via het Meldpunt levensverzekeringen ervaringen om inzicht te krijgen in de problematiek en hier actie op te kunnen ondernemen.

Levenmetkanker wil dat ook (ex-)kankerpatiënten zich goed kunnen verzekeren. Via het Meldpunt levensverzekeringen verzamelen wij ervaringen van mensen die geweigerd zijn voor een verzekering of te maken hebben met een forse premieverhoging. We gebruiken de gegevens om in gesprek te gaan met medische adviseurs en verzekeringsmaatschappijen.

De meldingen toegelicht

We hebben inmiddels 45 meldingen binnengekregen, in 21 daarvan gaven mensen aan dat ze geweigerd zijn voor een levensverzekering. Niet alleen als de behandeling 2 tot 5 jaar geleden is afgerond, maar ook 10 tot 25 jaar geleden. Met als gevolg dat de (ex-)kankerpatiënten bijvoorbeeld geen huis kunnen kopen. 16 meldingen in het meldpunt gaan over de hoge premies die mensen moeten betalen. Die variëren van verhogingen van 30% tot soms wel 600%. Premies die in de reacties ‘onvoorstelbaar’ en ‘onmenselijk’ worden genoemd. De overige binnenkomen reacties beschrijven met name de ingewikkelde paden die mensen hebben bewandeld om toch iets voor elkaar te kunnen krijgen.

Levenmetkanker wil dat dit verandert en wil voorkomen dat kankerpatiënten te maken krijgen met maatschappelijke uitsluiting. Dit vertelden we ook in de uitzending van Kassa van de Vara op 16 mei, waarin aandacht werd besteed aan de weigering van (ex-)kankerpatiënten door verzekeraars. Hoe we verandering teweeg willen brengen lees je op de pagina Belangenbehartiging. Ook een ervaring delen bij het meldpunt levensverzekeringen? Dat kan hier.

Deel via

Lees verder...

  1. 18 mei 2015 Onderzoek naar prominentere rol huisarts bij kankerzorg
    Lees verder
  2. 16 mei 2015 Nieuwe kankermedicijnen moeten voor iedereen beschikbaar zijn
    Lees verder
  3. 30 april 2015 Versterking arbeidspositie chronisch zieken
    Lees verder