Longkanker Nederland, Borstkankervereniging Nederland (BVN) en Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) zijn zeer verheugd met de toelating tot het basispakket voor de middelen pembrolizumab (longkanker en diverse andere indicaties) en pertuzumab (borstkanker). De drie organisaties waren op diverse momenten in het toelatingsproces betrokken. “Ons standpunt was helder: er is meerwaarde van deze medicijnen voor patiënten, maar tegelijk is het van belang dat de exorbitant hoge prijzen omlaag gebracht worden, zodat toelating tot het pakket op verantwoorde wijze kan plaatsvinden. Het is een fantastisch resultaat”, aldus Arja Broenland, directeur NFK.

“Onze stem is gehoord en ons geduld beloond”, zegt Pauline Evers van NFK. “De officiële prijs van pembrolizumab wordt 6,6% lager en die van pertuzumab zelfs 17,5%. Voor beide producten is daar boven op een extra korting met VWS overeengekomen, die ten goede zal komen aan de zorgverzekeraars en dus aan alle premiebetalers. Daarmee is opname in het pakket geregeld en hebben patiënten toegang”.

“Wij hebben er hard aan gewerkt en zijn zeer opgelucht over het resultaat”, zegt Marlene de Regt, directeur van Longkanker Nederland. “Patiënten met longkanker hebben vanaf 1 juli toegang tot immunotherapie als eerste behandeloptie. Het bestaande middel nivolumab kan alleen gegeven worden aan patiënten die al chemotherapie gehad hebben. Met de komst van pembrolizumab is de immunotherapie voor longkankerpatiënten direct beschikbaar na diagnose”.

Marga Schrieks van Borstkankervereniging Nederland voegt toe: “Wij vinden het heel belangrijk dat per patiënt goed gekeken wordt naar wat voor effect het middel heeft en wat de bijwerkingen zijn. Ook moet de patiënt aan specifieke kenmerken voldoen. Wij vinden gepast gebruik en gezamenlijke besluitvorming hierin van belang en hebben advies gegeven over hoe dat vorm te geven. Hoe belangrijk dit voor onze achterban is, laat onze handtekeningenactie zien.
De 24.555 handtekeningen hebben onze actie met succes kracht bijgezet. De vergoeding is geregeld. Wel blijven we de ontwikkelingen volgen en komen we indien nodig opnieuw in actie”. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie klik op de naam van het geneesmiddel: pembrolizumab en pertuzumab.

Voor nadere informatie:
Marlene de Regt, Longkanker Nederland: tel. 06-31755398
Marga Schrieks, BVN: tel. 030-2917226
Bas Rutgers, NFK: tel. 06-12824587


Deel via

Lees verder...

  1. 1 juni 2017 Kankerpatiëntenorganisaties doen aangifte tegen tabaksindustrie
    Lees verder
  2. 15 mei 2017 Meer duidelijkheid over kanker en verzekeren
    Lees verder
  3. 8 mei 2017 Lancering van campagne 'Samen sta je niet alleen' & Film première 'Het geeft mij vleugels'
    Lees verder