Het Erasmus MC Kanker Instituut is een pilot gestart waarbij patiënten ervoor kunnen kiezen hun chemokuren thuis te krijgen. Patiëntenbeweging Levenmetkanker vindt de pilot interessant. De optie thuischemo vergroot de keuzemogelijkheden voor mensen met kanker. Mits kwaliteit en veiligheid geborgd zijn.

Aan de proef van het Erasmus MC doen 20 patiënten met Multipel Myeloom mee. Zij hebben een kwaadaardige woekering van plasmacellen, meestal in het beenmerg. De ziekte wordt behandeld met chemokuren waarvoor de vaak oudere patiënten tot circa 50 keer per jaar naar het ziekenhuis moeten komen. Met de thuischemo blijft hen veel reizen en wachten bespaard. “Dit biedt zeker voordelen voor de patiënt”, zegt Anemone Bögels, directeur van Levenmetkanker. “Via ons panel Doneerjervaring.nl vragen we regelmatig naar de mening van mensen met kanker. Chemo is hoe dan ook zwaar, fysiek en emotioneel. Daarnaast is de gang naar het ziekenhuis belastend voor patiënt en mantelzorgers, zeker voor oudere mensen en voor mensen die heel ziek zijn. Chemo thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, biedt dan veel voordelen.”

Kwaliteit en veiligheid
Erasmus MC en thuiszorgorganisatie Laurens Mediq Tefa (gespecialiseerd in zorg aan huis) werken samen om de kwaliteit en de veiligheid optimaal te waarborgen. Bögels: “
We vinden het heel belangrijk dat het toedienen van chemo thuis onder de juiste voorwaarden gebeurt. Het moet veilig zijn en de patiënt moet goed worden begeleid. Ook is het van belang dat mensen vooraf goed geïnformeerd zijn, zodat zij een keuze kunnen maken die bij hun situatie past.”

Tijdens de pilot worden patiënttevredenheidsmetingen afgenomen. Bij een positief resultaat is het streven om de thuischemo ook voor patiënten met andere vormen van kanker mogelijk te maken. Bögels: “We kijken met belangstelling uit naar de resultaten. Chemo thuis met waarborgen voor kwaliteit en veiligheid vergroot de keuzes voor mensen met kanker. En dat vinden we als patiëntenbeweging Levenmetkanker belangrijk.”

>>Meer informatie over de pilot van Het Erasmus MC Kanker Instituut

>>Bekijk de uitzending van RTL Nieuws over dit onderwerpDeel via

Lees verder...

  1. 21 juli 2015 Bespreken van (late) gevolgen van borstkankerbehandelingen niet optimaal
    Lees verder
  2. 17 juli 2015 Ziekenhuizen verstrekken borstkankermedicijn Pertuzumab niet
    Lees verder
  3. 13 juli 2015 Minister Asscher gaat experimenteren met no risk polis voor (ex)kankerpatiënten
    Lees verder