Leon Widdershoven van de Asbestslachtoffer Vereniging Nederland is enthousiast, nu er door artsen van het Erasmus MC een veelbelovende stap is gezet in de behandeling tegen asbestkanker. Negen patiënten met astbestkanker (mesothelioom) krijgen dit jaar het proefmiddel.

In Nederland krijgen jaarlijks vijf- tot zevenhonderd mensen de diagnose asbestkanker. De meesten overlijden binnen 1 jaar, al zijn er uitzonderingen. Er bestaat nog geen medicijn tegen deze levensbedreigende longziekte.

Het ziekenhuis heeft toestemming gekregen van de Inspectie van Gezondheidszorg om het middel te produceren. Het proefmiddel bestaat uit cellen (dendritische cellen). Deze cellen worden zo geprogrammeerd dat het afweersysteem van de patiënt een wapen wordt tegen tumoren. De nieuwe behandeling is veel minder belastend dan een chemokuur. Als de behandeling aanslaat, komen volgend jaar meer patiënten in aanmerking.

"Ik heb twee jaar lang het onderzoek gevolgd en de vooruitzichten zijn positief. We hopen op een doorbraak. Het is daarbij een kostbaar onderzoek. Voor een vervolgstudie moet er wel geld beschikbaar komen. ", aldus Widdershoven.
Deel via

Lees verder...

  1. 10 juni 2015 Patiënt wint door transparantie in de zorg
    Lees verder
  2. 8 juni 2015 Longkanker Nederland: niemand verdient longkanker
    Lees verder
  3. 4 juni 2015 Levenmetkanker betoogt bij Zorginstituut Nederland voor doelmatige besteding zorgbudget
    Lees verder