Acute problemen toegang dure kankergeneesmiddelen blijven bestaan

In toenemende mate vinden nieuwe en veelbelovende kankermedicijnen hun weg niet naar patiënten omdat ze te duur zijn. Zelfs middelen die in het verzekerde pakket zitten, worden lang niet altijd voorgeschreven omdat het budget in de ziekenhuizen onvoldoende is. Het risico dat patiënten niet overal in Nederland de juiste geneesmiddelen krijgen (postcodegeneeskunde), wordt in de visie geneesmiddelen niet geadresseerd. De minister laat de afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars geheel aan het veld over. De praktijkvariatie zal daardoor juist toenemen.

Vrijdag presenteerde de minister haar Visie Geneesmiddelen. Een groot deel van deze visie is gewijd aan de toegang tot dure geneesmiddelen. De door de minister aangedragen oplossingen zijn allemaal voor de middellange en lange termijn. De acute problematiek van de toegankelijkheid tot dure geneesmiddelen wordt niet aangepakt. Dit wordt ook geschetst in het rapport ‘Effectieve nieuwe middelen tegen kanker, maar het financieringssysteem kraakt’ van Levenmetkanker en KWF Kankerbestrijding.

‘Ziekenhuisuitgaven mogen met maximaal 1% per jaar stijgen. Maar de geneesmiddelonkosten stijgen elk jaar met 12 %. Iedereen ziet dat dat gaat knellen,’ zegt Pauline Evers, beleidsmedewerker Levenmetkanker. Nivolumab bijvoorbeeld, zit nu wel in het pakket maar zonder extra budget is het de vraag of de ziekenhuizen het voldoende kunnen voorschrijven. In december meldden zich melanoom patiënten die een ander verzekerd middel onterecht niet kregen, het risico op postcodegeneeskunde neemt nu verder toe. De minister neemt op veel fronten goede initiatieven maar bij dit acute probleem neemt ze de handschoen niet op.

Daarnaast roept de minister op tot gepast gebruik. De prijs zou daarbij ook een rol moeten spelen. Levenmetkanker wil gepast gebruik stimuleren als het om de keuze tussen vergelijkbare middelen gaat: “Maar uiteindelijk is het aan de dokter en de patiënt om de meest optimale behandeling te kiezen, ook als dat een duur middel betreft. Dat is niet aan de verzekeraar.” , aldus Pauline Evers. De minister zou op landelijk niveau moeten ingrijpen om aan deze onduidelijkheid en ongelijkheid een einde te maken. Want nu is de patiënt hier de dupe van.Deel via

Lees verder...

  1. 21 januari 2016 Vergoeding oncologische revalidatie te beperkt
    Lees verder
  2. 8 januari 2016 Levenmetkanker bij Kassa over problemen bij afsluiten levensverzekeringen
    Lees verder
  3. 23 december 2015 Vraag en antwoord vergoeding oncologische revalidatie 2016
    Lees verder