Ook dit jaar wordt op Wereldkankerdag (4 februari) wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Onder het thema ‘Kanker zet je wereld op z’n kop’ bundelen meer dan 220 organisaties, zoals inloophuizen, fysiotherapeuten, psychologen en ziekenhuizen, de krachten. Zij organiseren samen lokale en regionale activiteiten voor mensen die op welke manier dan ook met kanker zijn geconfronteerd. De samenwerking zorgt ervoor dat de patiënt sneller de weg vindt naar de juiste zorg op het juiste moment.

Stijging in aantal kankerdiagnoses

Op dit moment leven meer dan 800.000 Nederlanders met of na kanker. In 2019 hebben 118.000 Nederlanders de diagnose kanker kregen, dat is 2.000 meer dan in 2018 daarvoor. Dat blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1990. De stijging komt onder andere door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. De meest voorkomende kankersoorten waren huidkanker, borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. De ziekte is ook nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door verbeterde diagnostiek en behandelingen overleeft inmiddels 65% van de mensen kanker.

Stel online je vraag tijdens App de Expert

Onze kankerpatiëntenorganisaties organiseren op 4 februari ook verschillende evenementen. Zo zenden Longkanker Nederland, Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal, Borstkankervereniging Nederland en Olijf, in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, verschillende Facebook-livesessies uit. Tijdens ‘App de Expert’ kunnen via Whatsapp en Facebook live vragen gesteld worden aan de kankerexperts van het Catharina Ziekenhuis. Per uitzending staat één tumorsoort en behandeling centraal. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de websites van de deelnemende kankerpatiëntenorganisatie.Deel via

Lees verder...

  1. 22 januari 2020 NFK in O2 Oedeem & Oncologie: ‘Werk moet direct vanaf diagnose meegenomen worden in behandelplan’
    Lees verder
  2. 20 januari 2020 Hoe ervaar jij het taxivervoer naar het ziekenhuis?
    Lees verder
  3. 9 januari 2020 Eerste wetenschappelijke publicaties van Doneer Je Ervaring-resultaten
    Lees verder