Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Samen Beslissen

Tips bij Samen Beslissen

Om je goed te kunnen informeren en begeleiden, heeft je zorgverlener informatie van jou nodig. Bereid een gesprek met je arts daarom goed voor, zodat je jouw situatie en wensen goed onder woorden kunt brengen.

Tips

 1. Wees je bewust dat er iets te kiezen is. Jij en je zorgverlener(s) verkennen samen welke behandeling of zorg het beste bij jou past. Ook niet behandelen kan een mogelijkheid zijn.
 2. Vraag informatie aan je behandelaar. Onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen:
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van deze mogelijkheden?
  3. Wat betekent dit in mijn situatie?
 3. Verzamel zelf eventueel aanvullende informatie. Betrouwbare informatie over je diagnose en behandelmogelijkheden vind je onder andere op/bij:
  1. Kankerpatiëntenorganisaties
  2. Thuisarts.nl
  3. Kanker.nl
 4. Vraag bedenktijd. Meestal hoef je niet direct met een behandeling starten en is er ruimte voor bedenktijd. Je hebt tijd nodig om informatie te verwerken, om met je emoties om te gaan, om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en daarna een keuze te maken. Zo voorkom je overhaaste beslissingen. Als je bang bent dat er geen tijd verloren mag gaan, vraag dat dan aan je arts of dit zo is.
 5. Kies samen. Bespreek met je arts wat je belangrijk vindt, waar je behoefte aan hebt en ga samen na welke behandeling hierbij past. Geef aan waar je voorkeur naar uit gaat of vraag om advies van je arts. Zo kom je samen tot de beslissing die bij jou past.

Op 3goedevragen.nl en Begineengoedgesprek.nl vind je meer tips voor een goed gesprek met je behandelaar.