Als jouw huisarts het vermoeden heeft dat je kanker hebt, bijvoorbeeld door klachten of na een uitslag van een (bevolkings)onderzoek, dan stuurt de huisarts je door voor (verder) onderzoek. Meestal is dit een ziekenhuis bij jou in de buurt. Misschien heb je zelf al een voorkeur voor een bepaald ziekenhuis.

Na het onderzoek en bij de diagnose ‘kanker’, bespreekt de arts in het ziekenhuis de uitkomsten en behandelopties met jou. Vaak start dit ziekenhuis ook de behandeling. Soms wordt je verwezen naar een ander ziekenhuis.

Hoe werkt een second opinion?

Twijfel je over de diagnose of over de voorgestelde behandeling van je arts? Je hebt altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist. Second opinion betekent ‘tweede mening’. Bij een second opinion raadpleeg je een andere medisch specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld of een behandeling heeft voorgesteld. Hoe werkt een second opinion en waar moet je op letten? Dat lees je hier.

Soorten ziekenhuizen

Het is goed om na te gaan of het ziekenhuis waar je naar toe gaat voor jouw kankerzorg gespecialiseerd is in jouw vorm van kanker. Ook kan het belangrijk zijn te kijken naar specifieke expertises die voor jou van belang zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld expertise met jonge mensen of juist oude mensen met jouw vorm van kanker, met een eventuele zeldzame variant, met uitgezaaide kanker of juist specifieke operaties of andere behandelingen. Ziekenhuizen verschillen in welke expertises ze hebben, in de mate van specialisatie en welke zorg ze voor jouw vorm van kanker bieden.

Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen in Nederland.

  • Academische ziekenhuizen / universitair medische centra
  • Categorale ziekenhuizen
  • Topklinische ziekenhuizen
  • Algemene Ziekenhuizen

Deze ziekenhuizen verschillen ruwweg in de zorg die zij bieden, zoals basiszorg of complexe zorg. Ziekenhuizen verschillen ook in de mate waarin ze voorop lopen in ontwikkelingen of mee doen met wetenschappelijk onderzoek. Bij het zoeken naar een ziekenhuis is het daarom goed om te weten in welk soort ziekenhuis je zit of naar wat voor soort ziekenhuis je bent doorgestuurd of zelf zou willen gaan.

Stel de juiste vraag

Om er achter te komen of het ziekenhuis gespecialiseerd is in jouw kankersoort en past bij jouw persoonlijke situatie, kun je gebruik maken van onze checklist. Deze checklist helpt je om tijdens gesprekken met artsen de juiste vragen te stellen.