• Slider

Goede voorlichting over kanker

Ziekenhuiswijzer

NFK biedt voor patiënten een keuzewijzer aan voor ziekenhuizen. Op dit moment zijn er wijzers voor zes verschillende tumorsoorten, naast die van de Borstkankermonitor, van Borstkanker Vereniging Nederland en de Stomazorgwijzer van de Stomavereniging. Een ziekenhuiswijzer biedt relevante keuze-informatie, zodat je het best passende ziekenhuis kiest.

 

Informatie over de late gevolgen van kanker

De gevolgen van (de behandeling van) kanker merk je, in sommige gevallen, pas veel later. Dit noemen we de 'late gevolgen' van kanker. Via het panel van Doneerjeervaring.nl deed NFK onderzoek onder meer dan 3600 (ex-)kankerpatiënten. Klik door en lees wat we geleerd hebben over de 'late gevolgen' van kanker.  

 

Informatie over kanker en werk

NFK is betrokken geweest bij het lobbytraject en het onderzoek door het Coronel Instituut, dat de problemen met (het taboe op) kanker en werk in kaart heeft gebracht. In augustus 2016 is het onderzoeksrapport aangeboden aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kanker en werk staat nu hoog op de beleidsagenda. Alle feiten en cijfers over kanker en werk op een rij: 

 

Informatie over kanker en seks

Misschien heb je het niet meteen met je partner over wat kanker betekent voor jouw seksleven. Het is vaak lastig om hierover te praten. Bijvoorbeeld doordat je elkaar verwijten maakt of elkaar juist beschermt. Vaak is het even zoeken naar een nieuw evenwicht. Praten kan daarbij een grote rol spelen. Probeer daarom tóch of je samen een open en eerlijk gesprek kunt hebben over verdriet, onzekerheid, angsten en wensen. NFK deed onderzoek naar kanker en seks. 

 

Meer weten over kanker en verzekeren

Nederlanders die ooit kanker hebben gehad, hebben vaak grote moeite met het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Ze worden geweigerd of verzekeraars berekenen zeer uiteenlopende tot extreem hoge premies. De kwestie speelt al jaren, maar kwam in januari 2016 breed in het nieuws toen het consumentenprogramma Kassa er aandacht aan besteedde.

 

Meer weten over palliatieve zorg

Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte en steeds vaker genezen mensen van kanker. Toch is kanker nog steeds doodsoorzaak nummer één in Nederland. Dit is de fase waarbij de behandeling niet meer gericht is op genezing, maar op de kwaliteit van leven en het levenseinde. De fase waarin genezing niet meer mogelijk is.

 

Uitbehandeld maar niet uitgepraat

Als kanker niet meer te genezen is, is dit voor veel mensen een moeilijk onderwerp om over te praten. Terwijl het juist belangrijk is om te praten over wat iemand moeilijk vindt, wat iemand wil en wat iemand juist niet wil.

 

Meer weten over late effecten

Behandeling van kanker wordt steeds beter en ontwikkelt zich nog altijd verder. Kankerpatiënten leven daardoor steeds langer, waardoor de langetermijneffecten van kanker en de behandeling steeds beter zichtbaar worden.