• Slider

Informatie per kankersoort

Zoek op aandoening

 

Diagnose kanker 

Wanneer jij, of iemand in je directe omgeving, gediagnosticeerd wordt met kanker, komt er veel op je af. Als je op zoek gaat naar meer informatie, merk je al snel dat de hoeveelheid boeken en informatieve internetpagina's eindeloos is. En dat terwijl je waarschijnlijk vooral meer wilt weten over een specifieke soort kanker. Daarom heeft De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenogranisaties (NFK) de vijfenvijftig meest voorkomende soorten kanker op deze pagina gegroepeerd. Met links naar relevante pagina's van stichtingen en verenigingen die zich juist met deze soort(en) bezighouden. Zodat je informatie kunt vinden waar je écht wat aan hebt.

Bloedkanker, lymfklierkanker en stamceltransplantatie

Zo is er Hematon, de patiëntenorganisatie voor bloedkanker, lymfeklierkanker en stamceltransplantatie. Hier kun je terecht wanneer je in aanraking komt met acute lymfatische leukemie of chronische lymfatische leukemie, en zowel acute myeloïde leukemie als chronische myeloïde leukemie. Ook lees je hier over Hairy-cell-leukemie, een Hodgkinlymfoom, huidlymfoom, lymfoplasmacytair lymfoom en multiple lymfoom (Ziekte van Kahler).

Hoofd- en halskanker

Op de website van Patiëntenvereniging HOOFD-HALS lees je, zoals de naam al doet vermoeden, alles over hoofd- en halskanker. Hieronder vallen keelkanker, lipkanker, neuskanker, mondkanker en tongkanker. Maar ook voor vragen over slokdarmkanker, speekselklierkanker en strottenhoofdkanker kun je bij hen terecht.

Kanker aan het spijsverteringskanaal

Krijg je te maken met kanker aan het spijsverteringskanaal? Dan verwijzen wij je door naar SPKS: de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal. Deze stichting behartigt de belangen van mensen met anuskanker, dikkedarmkanker, dunnedarmkanker, endeldarmkanker, galblaaskanker, galwegkanker en maagkanker.

Gynaecologische kanker

Als jij, of iemand in je omgeving, getroffen wordt door gynaecologische kanker - baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, eierstokkanker, schaamlipkanker of vaginakanker - dan vind je alle informatie die je nodig hebt op de website van Olijf: het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.

Blaaskanker, nierkanker en urinekanker

Op de website van Leven met blaas- of nierkanker lees je alles wat je moet weten over blaaskanker, nierbekkenkanker, nierkanker en urinekanker. En wanneer je te maken krijgt met een sarcoom - een zeldzame kwaadaardige tumor, zoals een baarmoedersarcoom, een gastro-intestinale stromale tumor of een wekedelentumor - dan kun je voor betrouwbare informatie terecht bij het Patiëntenplatform Sarcomen.

Specifieke soorten kanker

Tenslotte zijn er nog een aantal verenigingen voor slechts één of twee specifieke soorten kanker. Dit zijn de Living With Hope Foundation voor alvleesklierkanker, Asbestslachtoffers Vereniging Nederland voor een mesothelioom, de Belangenvereniging Von Hippel Lindau voor de Ziekte Von Hippel-Lindau en Lynch Polyposis voor het Lynch-syndroom en Polyposis. Voor zowel kleincellige als niet-kleincellige longkanker kun je terecht bij Longkanker Nederland en bij de Borstkankervereniging Nederland lees je alles over borstkanker en erfelijke borst- en eierstokkanker.

Melanoom

Op de website van Stichting Melanoom vind je alles wat je moet weten over een melanoom of een oogmelanoom. De Belangengroep Multiple Endocriene Neoplasie buigt zich over zowel het MEN1- als het MEN2-syndroom en voor informatie over hersentumoren kun je terecht bij de Hersentumor Contactgroep. De Stichting Zaadbalkanker en de ProstaatkankerStichting houden zich bezig met belangenbehartiging van mensen met respectievelijk zaadbalkanker en prostaatkanker.

Leverkanker of neuro-endocriene kanker

Als je geconfronteerd wordt met leverkanker of neuro-endocriene kanker (NET en NEC), verwijzen wij je door naar de MaagLeverDarmStichting.

Kinderkanker

Wanneer je kind door kanker getroffen wordt, heb je waarschijnlijk veel vragen. Daarom kun je voor vragen over kinderkanker terecht bij de Vereniging Ouders Kinderen en Kanker - ongeacht de soort kanker die jouw kind heeft.