Wat is een second opinion?
Second opinion betekent letterlijk ‘tweede mening’. Bij een second opinion raadpleeg je een andere specialist nadat jouw eigen arts een diagnose heeft gesteld. Dit doet je bijvoorbeeld wanneer je twijfelt over de diagnose of een behandeling.
Je hebt altijd recht op een second opinion in een ander ziekenhuis of bij een andere specialist. Veel patiënten voelen het aanvragen van een second opinion als een soort ‘vreemdgaan’. Sommige patiënten ervaren het als een blijk van wantrouwen en nemen daarom niet deze stap. Maar het is heel normaal en je recht om een tweede mening te vragen. Het gaat om jouw gezondheid.
Een second opinion aanvragen
Je hebt voor een second opinion een nieuwe verwijzing van jouw (huis)arts nodig. Je kunt je twijfels ook eerst met je huisarts bespreken, bijvoorbeeld tijdens een afspraak of een time-out gesprek. Je huisarts kan je ondersteunen in dit proces. Misschien weet hij of zij niet welk ziekenhuis het beste bij je past, maar je huisarts kan je wel helpen de juiste vragen te stellen en de juiste informatie te verzamelen. Voor een second opinion is het goed om een arts te zoeken die gespecialiseerd is in jouw kankersoort, eventueel leeftijd en stadium van jouw ziekte.
Het is mogelijk om vóór of na een diagnose of behandeling een second opinion aan te vragen. Het kan namelijk zijn dat je vooraf twijfelt over de diagnose of de behandeling die is voorgesteld. Je kunt ook achteraf een second opinion aanvragen als je niet tevreden bent over het contact of het resultaat of als je een vervolgstap wilt toetsen. Heb je twijfels? Bij kanker is het belangrijk om dan zo snel mogelijk actie te ondernemen.
Hoe vraag je een second opinion aan? Dat kan in vijf stappen.
1. Bespreek een second opinion met je arts
Neem contact op met jouw arts en geef aan dat je een second opinion wilt aanvragen bij een andere arts. Zowel je behandelend specialist als je huisarts kunnen je verwijzen naar een andere arts.
2. Informeer jouw zorgverzekeraar over de second opinion
Zorgverzekeraars hebben verschillende voorwaarden die te maken hebben met een second opinion of het veranderen van ziekenhuis of arts. Het is raadzaam bij jouw verzekeraar na te vragen hoe ze hiermee omgaan. Een second opinion wordt vergoed als deze wordt uitgevoerd in een ziekenhuis waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft en je een verwijzing hebt. De vergoeding komt uit de basisverzekering en je moet hiervoor een eigen risico betalen.
Als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, dan kan het zijn dat je een deel van de kosten van de second opinion zelf moet betalen. Als je zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat jouw zorgverzekeraar niet alles vergoedt. Informeer altijd bij jouw zorgverzekeraar hoe het precies zit.De zorgverzekeraar kan jou eventueel ook helpen bij de keuze van een ander ziekenhuis of medisch specialist.
3. Je medisch dossier opvragen en een afspraak maken
Vraag je behandelend arts naar jouw dossier. Soms kan je deze zelf al inzien. In dit dossier staan al jouw gegevens rondom onderzoek, diagnose of behandeling. Je hebt het recht om deze op te vragen. Samen met het medisch dossier en de verwijzing kun je een second opinion aanvragen bij de tweede specialist. Je maakt daarna zelf een afspraak bij de andere arts.
4. Second opinion
Als je een afspraak heb gemaakt bij de tweede arts, maak dan voor jezelf een lijst van punten die je graag wilt bespreken. Bespreek met deze tweede specialist je twijfels over de gestelde diagnose, de voorgestelde behandeling(en) of de uitkomsten. Ook kun je bij deze tweede arts terecht als het niet is gelukt een diagnose vast te stellen of als je behandelplan lang op zich laat wachten.
5. Bespreek de uitkomsten van de second opinion
Als je de mening van deze tweede arts hebt gehoord, dan kun je dit met je eerste behandelend arts bespreken. Je bespreekt samen de second opinion én of je het advies overneemt of niet.
Naar een ander ziekenhuis
Als je besluit naar een ander ziekenhuis te gaan, vraag dan je hele dossier op en neem deze mee naar het nieuwe ziekenhuis. Sluit de zorg in het andere ziekenhuis dan af. Informeer tijdig je verzekeraar.