Of je nu net gehoord hebt dat je kanker hebt of al langer ziek bent, voor iedere patiënt is het belangrijk om naar een ziekenhuis te gaan, dat zo veel mogelijk ervaring heeft met de zorg voor zijn/haar vorm van kanker.

Heb je klachten? Vaak verwijst de huisarts je naar een ziekenhuis bij jou in de buurt voor onderzoek. Dit ziekenhuis gaat vaak met jou het vervolgtraject in. Dat wil niet altijd zeggen dat dit voor jouw aandoening en jouw situatie het juiste ziekenhuis is. Veel patiënten hebben het idee dat er haast geboden is. Maar meestal heb je de tijd om een afweging te maken of je bij het juiste ziekenhuis zit.

Maar hoe weet je welk ziekenhuis gespecialiseerd is in jouw vorm van kanker, hoe maak je een goede afweging?

Ziekenhuiskeuzehulp

Aan de hand van vijf kenmerken van specialisatie hebben wij ziekenhuizen beschreven. Het gaat om ziekenhuizen die deze informatie met patiënten willen delen. De beschrijvingen hebben wij opgenomen in de Ziekenhuiskeuzehulp. Deze keuzehulp is nu tijdelijk niet beschikbaar, omdat we de gegevens aan het bijwerken en aanvullen zijn. Eind 2023 is de keuzehulp weer te gebruiken. Wil je meer informatie over het kiezen van een ziekenhuis? Of heb je een specifieke vraag over welk ziekenhuis het beste bij jou past? Klik dan op onderstaande link.

Stel de juiste vragen

Als je net weet dat je kanker hebt, is alles nog nieuw. Ook als je al langer ziek bent, kunnen dingen veranderen. Hoe maak je dan een goede afweging of je (nog) in het voor jou juiste ziekenhuis bent? Hoe kies je een ziekenhuis dat past bij jouw kankersoort en persoonlijke situatie? Onze checklist helpt je om tijdens gesprekken met artsen de juiste vragen te stellen.

Contact met jouw kankerpatiëntenorganisatie

Kankerpatiëntenorganisaties zijn er om jou verder te helpen. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van negentien kankerpatiëntenorganisaties. Als je vragen hebt over jouw kankersoort, kun je ook bij de betreffende kankerpatiëntenorganisatie terecht voor advies, bijvoorbeeld rondom ziekenhuiskeuze.

Patiëntenwijzers

De patiëntenorganisaties voor borstkanker (Borstkankervereniging Nederland) en voor bloed- en lymfeklierkanker (Hematon) presenteren informatie over ziekenhuizen in patiëntenwijzers. Hier kun je voor de betreffende kankersoorten ziekenhuizen met elkaar vergelijken op een aantal belangrijke punten.

Een gesprek met je huisarts

Je huisarts kan je helpen bij het maken van een goed overgewogen keuze voor een ziekenhuis. Dat kan als je net de diagnose hebt gekregen, maar ook later in het traject. Tijdens een gesprek met je huisarts kun je samen kijken wat de beste keuze is voor jou. Jouw huisarts kan je helpen de juiste vragen te stellen en de juiste informatie te verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een afspraak of een time-out consult.

Een gesprek met een naaste

De meeste patiënten ervaren de periode na diagnose als een achtbaan. Het is dan moeilijk om na te denken over ziekenhuiskeuze. Een naaste kan jou helpen bij het maken van een keuze, door samen het onderwerp te bespreken.

Ben jij een naaste van iemand met kanker? Je kunt helpen bij een ziekenhuiskeuze door op deze en andere sites informatie te verzamelen.

Een second opinion aanvragen in een ander ziekenhuis

Als je twijfelt over de diagnose of over de voorgestelde behandeling van je arts of als je zeker wilt weten of je alle opties besproken hebt, dan kun je een second opinion (tweede mening) aanvragen in een ander ziekenhuis of bij een andere medisch specialist.

Kenmerken van specialisatie

Om te weten in welke mate een ziekenhuis gespecialiseerd is een bepaalde kankersoort, kun je kijken naar een aantal kenmerken. Kankerpatiëntenorganisaties hebben vijf kenmerken verzameld en voor jou op een rij gezet.

Campagne: Kies bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou

Bij kanker kan de keuze voor het juiste ziekenhuis van levensbelang zijn. Kies daarom bewust welk ziekenhuis het beste is voor jou.