Huidkanker
Huidkanker Stichting
HUKAs is opgericht in 2019 als de patiëntenorganisatie voor iedereen met huidkanker en hun naasten. We willen een uitgebreid onafhankelijk en betrouwbaar kennisplatform bieden voor alle mogelijke vormen en aspecten van huidkanker. Daarnaast geven we voorlichting en faciliteren patiëntencontact. Op gebied van preventie, stimulering van onderzoek en belangenbehartiging werken we actief samen met andere organisaties om de toename van huidkanker te beperken.
Wat we doen
Voor de meeste mensen is het schrikken als ze voor het eerst de diagnose kanker te horen krijgen, ook al is het “maar” huidkanker. Het gaat bij huidkanker zowel om grote aantallen als om veel verschillende situaties waar iedereen ook weer anders op reageert. Voor al die mensen zijn we er. Sommige mensen willen graag zoveel mogelijk informatie opzoeken, anderen leren liever van ervaringen van lotgenoten of willen een luisterend oor.
Voorlichting
We zorgen voor juiste, toegankelijke informatie voor mensen met huidkanker en hun naasten. En we geven voorlichting of presentaties over huidkanker op evenementen. Daarnaast informeren we zorgprofessionals over onze activiteiten zodat zij patiënten kunnen wijzen op HUKAs als patiëntenorganisatie.
Ondersteuning en lotgenotencontact
Als patiëntenorganisatie zijn we opgericht om mensen met huidkanker te verbinden. Een luisterend oor, het lezen van een ervaringsverhaal of het spreken van een lotgenoot tijdens een bijeenkomst kan helpend zijn. Daarom zorgen we als organisatie voor verschillende soorten lotgenotencontact.
Belangenbehartiging
Alle patiënten met huidkanker moeten gelijke toegang hebben tot de beste zorg, volgens de laatste inzichten. HUKAs werkt mee aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg vanuit de behoefte van mensen die huidkanker hebben.
Onderzoek
HUKAs brengt het patiëntperspectief in bij de ontwikkeling van beleid in de zorg, de maatschappij en onderzoek. Denk hierbij aan kwaliteitscriteria, zorgpaden, richtlijnen en patiëntenwijzers.
Daarnaast leveren we soms een financiële bijdrage aan promotie-onderzoeken waarbij de patiënteninvalshoek voor de opsporing en behandeling van huidkanker een belangrijk onderdeel is.