Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Mensen met een stoma & mensen met darmkanker

Stomavereniging

De Stomavereniging zet zich in voor mensen met een stoma of pouch. De vereniging behartigt de belangen van deze groep, is een plek waar ervaringen gedeeld worden en een bron van goede informatie en advies.

De Stomavereniging is een vereniging voor en door mensen met een stoma of pouch. De vereniging is een plek waar ervaringen gedeeld worden en waar goede informatie en advies beschikbaar is. Zij komt ook op voor goede zorg en zet zich in voor verbetering van maatschappelijke knelpunten die mensen met een stoma ondervinden.

Belangenbehartiging voor mensen met een stoma of pouch

De Stomavereniging behartigt de belangen voor mensen met een stoma of pouch bij onder andere zorgverzekeraars, zorgaanbieders, medisch speciaalzaken en de overheid. Ook werkt de vereniging samen met organisaties en beroepsgroepen die bij stoma en zorg betrokken zijn, zoals stomaverpleegkundigen, chirurgen, ziekenhuizen, fabrikanten en zorgverzekeraars. De vereniging levert input vanuit het perspectief van de patiënt. Want (stoma)zorg kan altijd beter.

Lotgenotencontact en ervaringsverhalen

De Stomavereniging weet hoeveel waarde lotgenotencontact heeft. Het gevoel er even niet alleen voor te staan en lezen hoe anderen omgaan met hun stoma of pouch kan enorm helpen, bijvoorbeeld bij acceptatie. Daarom staan er tientallen verhalen op de website van mensen die een stoma of pouch hebben waarin problemen, tips, gevoelens en ervaringen beschreven worden.

Het is ook mogelijk om direct contact met lotgenoten te hebben. Dit kan bijvoorbeeld op een van de landelijke of regionale bijeenkomsten. Afhankelijk van het soort bijeenkomst zijn er interessante workshops of lezingen. De bezoekdienst, bestaande uit ervaringsdeskundigen, maakt graag een afspraak om een luisterend oor, steun en advies te bieden.

Informatievoorziening door de Stomavereniging

Op de website van de Stomavereniging is veel informatie te vinden over leven met een stoma. De verschillende soorten stoma's krijgen apart aandacht, net als verzorging van een stoma, mogelijke complicaties en de invloed van een stoma op het dagelijks leven. Ook is er een onderdeel dat speciaal over stoma's bij kinderen gaat. Naast de digitale informatiebank, zijn er tal van folders over diverse onderwerpen. Deze zijn te downloaden of te bestellen.