Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 29 okt. 2019
    • 5 min

Artikel in TBV: ‘Bedrijfsarts, pak je rol in begeleiding van werkenden met en na kanker!’

Naar aanleiding van ons onderzoek ‘Kanker bij jou of je naaste, wat betekent dit voor je werk?’ publiceerde het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde een artikel over de rol van de bedrijfsarts.

In het artikel worden de resultaten van ons onderzoek besproken. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat 27% van de ondervraagden ontevreden is over de begeleiding van de bedrijfsarts. Zij geven het een rapportcijfer 4,6. Anderzijds is 58% heel tevreden, zij geven een rapportcijfer 8.

NFK heeft de resultaten van het onderzoek onder de aandacht gebracht van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). In het artikel erkent de NVAB dat de begeleiding van de werkenden met kanker beter kan en stimuleert zij het gebruik van de richtlijn Kanker en Werk. Benoemd wordt ook dat bij specifieke vragen gebruik gemaakt kan worden van de expertise van de bedrijfsartsconsulent oncologie (BACO). De NVAB moedigt bedrijfsartsen met interesse in de oncologie aan om zich tot BACO te laten opleiden.

Missie van bedrijfsartsen

Het artikel sluit af met een missie: ‘laten we als bedrijfsartsen de uitdaging aangaan om het percentage tevredenen omhoog en het percentage ontevredenen omlaag te brengen’. Mirjam van Belzen, belangenbehartiger Kwaliteit van Leven bij NFK, juicht dit van harte toe. “Wij roepen bedrijfsartsen en aanverwante disciplines al langer op om zich beter te verdiepen in de korte en lange termijn gevolgen van kanker. Patiënten missen namelijk kennis en expertise over kanker, de behandeling en de gevolgen ervan. Als bedrijfsartsen zich hier meer in verdiepen, komt dit de zorg voor kankerpatiënten zeker ten goede.”