Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 01 mrt. 2019
    • 5 min

HIPEC-behandeling bij eierstokkanker beschikbaar in Nederland

De HIPEC-behandeling, een buikspoeling met verwarmde chemotherapie, is nu beschikbaar voor patiënten met eierstokkanker. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft een positief advies uitgebracht over de toepassing van HIPEC voor vrouwen met eierstokkanker, die daarbij uitzaaiingen in de buikholte hebben. Eerder onderzoek naar deze behandeling wees uit dat deze vrouwen een betere kans op genezing hebben na HIPEC.

Eierstokkanker heeft wereldwijd het hoogste sterftecijfer van de gynaecologische kankersoorten. In Nederland krijgen ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. In ongeveer 75% van de gevallen is de ziekte bij de diagnose al in de buik verspreid. Bij een gedeelte van de patiënten met stadium III eierstokkanker, waarbij in eerste instantie een operatie niet mogelijk is vanwege de uitgebreidheid van de tumor, start de behandeling met chemotherapie. Daarna volgt een operatie. Deze operatie wordt ’intervaldebulking’ genoemd.

Buikspoeling

De patiënten die behandeld worden met intervaldebulking komen in aanmerking voor de HIPEC- behandeling. HIPEC staat voor Hypertherme Intraperitoneale Chemotherapie. Nadat de zichtbare tumor verwijderd is, wordt aan het einde van de operatie de buik gespoeld met verwarmde chemotherapie. Het doel is om onzichtbare tumorcellen bloot te stellen aan verwarmde chemotherapie, om zo de kans dat de ziekte terugkeert te verkleinen.

Vanaf vandaag is de HIPEC-behandeling in tien Nederlandse ziekenhuis beschikbaar voor vrouwen met eierstokkanker. NFK heeft, samen met onder andere haar patiëntenorganisatie Stichting Olijf, gesprekken gevoerd met het Zorginstituut Nederland, om de opname van de HIPEC in het verzekerd pakket te bespoedigen.

Meer informatie over de HIPEC-behandeling vind je op de website van Olijf.