- Nieuws
-
Wetenschappelijke publicatie Doneer Je Ervaring-peiling over digitaal contact met de arts

De resultaten van de Doneer Je Ervaring- peiling ‘Digitaal contact met je arts over kanker, wat vind jij?’ (2023) zijn gepubliceerd in European Society for Medical Oncology's journal - ESMO Real World Data and Digital Oncology.
We zijn heel trots op weer een prachtige wetenschappelijke publicatie met patiëntervaringsdata, dit keer in samenwerking met Amsterdam UMC.
Martijn van Oijen en Dominique Stuijt hebben verdiepende analyses uitgevoerd op de Doneer Je Ervaring-data over digitaal contact met de arts. Ze hebben hierbij specifiek ingezoomd op het gebruik van gezondheids-apps en wearables (mHealth tools). Dit onderzoek had als doel de bereidheid en het huidige gebruik van mHealth onder mensen die leven met of na kanker te beoordelen.
Uitkomsten studie
Van de 4196 respondenten gebruikte 80% een smartphone, 56% een tablet, en 31% een wearable (zoals een smartwatch). In totaal was 70% van de respondenten bereid een app te gebruiken en 60% een wearable voor gezondheidsgerelateerde doeleinden. Jongere mensen en mensen met een hoger opleidingsniveau tonen een significant grotere bereidheid om apps en wearables te gebruiken. Daarnaast waren respondenten die momenteel niet in behandeling zijn meer bereid om apps te gebruiken. En het huidige gebruik van en het horen over apps of wearables zorgt ook voor een significant grotere bereidheid om deze tools te gebruiken.
Vanuit NFK waren onderzoeker Carol Richel en programmaleider Kwaliteit van Zorg Irene Dingemans betrokken bij de wetenschappelijke publicatie.
"Digitale middelen om gezondheid bij te houden zijn sterk in opkomst, ook bij kanker. Wij zijn blij dat dit verdiepende onderzoek laat zien dat er al een substantiële groep kankerpatiënten gebruikmaakt van deze tools óf bereid is ze te gaan gebruiken. Enerzijds kunnen tools patiënten en zorgverleners helpen om bijvoorbeeld de bijwerkingen van een behandeling beter en eerder te zien. Zo kunnen patiënten mogelijk beter behandeld worden en biedt het patiënten ook een comfortabele vorm van eigen regie. Anderzijds zien wij mHealth als een van de manieren om de zorg te ontlasten. Met de zorg op afstand kan de spreekkamer beschikbaar blijven voor de patiënten voor wie fysieke controles noodzakelijk zijn. Wij hopen van harte dat deze resultaten een extra stimulans zijn voor ziekenhuizen om deze vorm van innovatie actief te gaan omarmen. Uiteraard met de kanttekening dat maatwerk een belangrijke voorwaarde is, want voor een deel van de patiënten geldt dat contact via de digitale weg niet de voorkeur heeft of uit medisch oogpunt niet kan", aldus Irene Dingemans.