Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Maag- en slokdarmkanker

SPKS leven met maag- of slokdarmkanker

De Stichting voor Patiënten met maag- en slokdarmkanker (SPKS) biedt een netwerkorganisatie voor kankerpatiënten, hun partners en naaste omgeving. Zij behartigt belangen en geeft informatie.

SPKS leven met maag- of slokdarmkanker is een netwerkorganisatie voor kankerpatiënten, hun partners en naaste omgeving. SPKS biedt lotgenoten de mogelijkheid om contact met elkaar te hebben en behartigt hun collectieve belangen bij externe partijen. Daarnaast geeft SPKS voorlichting en bevordert zij wetenschappelijk onderzoek.

Belangenbehartiging bij maag- en slokdarmkanker

SPKS zet zich in voor collectieve belangenbehartiging van mensen met maag- of slokdarmkanker. Daarvoor is er contact met organisaties waar patiënten mee te maken krijgen: ziekenhuizen, verzekeraars, onderzoeksinstituten en dergelijke. SPKS draagt vanuit patiëntperspectief bij aan belangrijke discussies en besluitvorming. Ook doet SPKS, vaak samen met andere instanties, onderzoek naar bijvoorbeeld patiëntervaringen.

Informatie en voorlichting

Er is ontzettend veel informatie over kanker beschikbaar. Bovendien hebben we samen een enorme hoeveelheid aan ervaringskennis. Al deze kennis en informatie wordt door SPKS verzameld en beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld op de website. Hier is ook het laatste nieuws op het gebied van maag- en slokdarmkanker te lezen. Daarnaast geeft SPKS folders over maag- en slokdarmkanker uit, die in principe in ieder ziekenhuis aanwezig zijn. Ook publiceert SPKS twee keer per jaar het magazine Doorgang. Verder is er elk jaar een landelijke contactdag met interessante lezingen van deskundigen en uiteraard gelegenheid voor onderling contact.

Lotgenotencontact

Ten slotte stimuleert SPKS contact tussen lotgenoten. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen tijdens en na de behandeling behoefte hebben aan contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ervaringen uitwisselen, delen van angsten, onzekerheden en verdriet kan een steuntje in de rug geven. Daarom biedt SPKS telefonisch en digitaal lotgenotencontact. Zowel patiënten als hun naasten kunnen hier terecht voor een luisterend oor. Ook de landelijke contactdag is een uitstekend moment om ervaringen uit te wisselen.