Navigatie overslaan

Melanoom (huidkanker)

Stichting Melanoom

Stichting Melanoom behartigt de belangen van patiënten met melanoom. Hiernaast biedt zij lotgenotencontact, ondersteuning en informatie.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Er zijn verschillende soorten huidkanker, waaronder melanoom. Stichting Melanoom bestaat sinds 1995 en heeft op dit moment zo’n 700 donateurs. De organisatie van de stichting is in handen van een team van gemotiveerde en enthousiaste vrijwilligers en wordt aangestuurd door het bestuur.

Belangenbehartiging en preventie voor mensen met melanoom

Stichting Melanoom behartigt de belangen van patiënten met melanoom en zijn hiervoor continu in contact met medici en de farmaceutische industrie om de stem van de patiënt te laten gelden. De organisatie geeft bovendien advies op het gebied van preventie. Dit bestaat uit twee onderdelen: Awareness creëren met als doel minder melanoompatiënten in de toekomst. En een vroege opsporing met als doel het percentage aan genezingen te verhogen.

Lotgenotencontact en ondersteuning

Veel mensen hebben tijdens of na hun ziekte behoefte aan contact met mensen die hetzelfde hebben doorgemaakt. Zo iemand kent de twijfels, angst en onzekerheden en begrijpt wat de patiënt en zijn partner of familie doormaken. Stichting Melanoom biedt mensen met melanoom of oogmelanoom en hun naasten de mogelijkheid om telefonisch of via email in contact te komen met mensen die in een soortgelijke situatie zitten of zaten. Hiernaast heeft zij haar eigen forum, waar je ervaringen kunt delen met andere patiënten of naasten. Verder verzorgt melanoom contactdagen en delen ze ervaringsverhalen op hun website.

Informatievoorziening door Stichting Melanoom

Stichting Melanoom helpt patiënten en naasten om hun weg te vinden in de medische wereld in Nederland. Ze geven geen medisch advies maar zijn wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De patiënt kan op de website alle relevante informatie vinden met betrekking tot melanomen zoals gevalideerde medische informatie, klinische studies, zorgpaden, richtlijnen, kwaliteitscriteria, melanoomcentra en lotgenotencontact.