Gynaecologische kanker
Stichting Olijf
Stichting Olijf behartigt de belangen van vrouwen met gynaecologische kanker en streeft naar meer preventie en onderzoek. De organisatie geeft ook voorlichting en lotgenotencontact.
Elk jaar horen ongeveer 4500 vrouwen dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Deze diagnose heeft een enorme impact. Olijf is er dan voor ze en helpt vanuit haar eigen ervaring en kennis. De organisatie zet zich vanuit een onafhankelijke positie in voor preventie, onderzoek, voorlichting, lotgenotencontact en belangenbehartiging.
Belangenbehartiging voor patiënten met gynaecologische kanker
Stichting Olijf is actief op verschillende gebieden, één daarvan is belangenbehartiging. Olijf streeft er naar de stem van de gynaecologische kankerpatiënt landelijk te laten horen in alle relevante organisaties en beslis- en overlegorganen. Het netwerk is actief op de volgende aandachtsgebieden: verbeteren van de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven van vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.
Preventie en onderzoek naar gynaecologische kanker
In het kader van preventie is Olijf betrokken bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van het RIVM, vaccinatie HPV en werkt zij (mee) aan diverse, al dan niet eigen, bewustwordingscampagnes.
Voorlichting over gynaecologische kanker
Olijf verzamelt en geeft informatie. Hiermee kunnen patiënten en naasten geïnformeerde keuzes maken ten aanzien van hun gezondheid. De informatie is te vinden op hun website, in het Olijfschrift (magazine), in folders en op social media. Daarnaast organiseert Olijf bijeenkomsten voor lotgenoten en zijn ze aanwezig op congressen en beurzen. Ook geeft de organisatie regelmatig gastlessen en lezingen in ziekenhuizen voor verpleegkundigen in opleiding, oncologisch verpleegkundigen en gynaecologen.
Lotgenotencontact voor vrouwen met gynaecologische kanker en naasten
Tenslotte zet de organisatie zich ook in voor lotgenotencontact. Olijf biedt patiënten met gynaecologische kanker en hun naasten een veilige plek om aan te geven wat zij nodig hebben en om ervaringen te delen. Veel mensen vinden het prettig om kennis en ervaringen uit te wisselen met mensen die hetzelfde meemaken of meegemaakt hebben. Ook voor partners kan lotgenotencontact erg fijn zijn.