- Nieuws
-
Concentratie van complexe zorg voor kwaliteit en toegankelijkheid

Dit is een gezamenlijk nieuwsbericht van de partijen van de Ronde Tafel.
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie werken samen om toekomstbestendige medisch-specialistisch zorg te organiseren, zodat meer kennis en ervaring beschikbaar komt voor alle patiënten in Nederland en schaarse mensen en middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet bij behoud of verbetering van kwaliteit. Een van die manieren is het maken van afspraken over hogere volumenormen voor complexe behandelingen voor mensen met kanker en vaatproblemen. Een volumenormnorm is het minimale aantal behandelingen dat op één zorglocatie moet worden uitgevoerd. Eind maart 2025 besluiten de betrokken zorgpartijen van de Ronde Tafels over deze hogere volumenormen. Dat is een belangrijke stap; zo garanderen we betere zorg voor de patiënt. Nu en in de toekomst.
Concentratie en spreiding van hoogcomplexe zorg
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie komen voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) van 2022. In het IZA hebben partijen samen besloten om afspraken te maken over het versterken van regionale samenwerking, concentratie en spreiding van medisch-specialistische zorg. Eén van die afspraken gaat over het verhogen van volumenormen bij hoogcomplexe oncologische en vaatchirurgische zorg. Het verhogen van volumenormen is een van de instrumenten om goede kwaliteit van zorg te behouden of verbeteren, de toegankelijkheid van zorg te borgen en deze betaalbaar te houden. Hoe meer ervaring, hoe beter de zorg voor patiënten. Concentratie is ook een manier om de gespecialiseerde inzet van zorgprofessionals en middelen zo effectief mogelijk in te richten. In het verlengde daarvan worden ook landelijke afspraken gemaakt over samenwerking in zorgnetwerken, substitutie van zorg en transparantie van kwaliteitsuitkomsten. Het verhogen van normen fungeert op die manier als een vliegwiel voor passende zorg: zorg van goede kwaliteit voor patiënten, houdbaar en duurzaam.
Alle capaciteit is hierbij nodig. Naast concentratie van zorg is spreiding van zorg essentieel en ook daar wordt aan gewerkt.
Hogere normen voor kanker en vaatchirurgie
Aan de Ronde Tafels zitten patiëntvertegenwoordigers, zorgprofessionals, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, een kennisinstituut en overheidspartijen. De partijen aan de Ronde Tafels spreken op dit moment over normen voor oncologie en normen voor vaatchirurgische zorg. Voor de oncologische zorg gaat het om normen voor behandelingen bij hoofd-halskanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, alvleesklierkanker en nierkanker. De vaatchirurgische normen gaan over de chirurgische behandeling van aorta aneurysma en carotislijden.
Impactanalyse voor zorgvuldige besluitvorming
Het vaststellen van de normen is een zeer zorgvuldig proces. Eerder leverde een onafhankelijk onderzoeksbureau een impactanalyse op voor elke regio in Nederland. Deze impactanalyses geven inzicht in de effecten van de hogere normen en maakt regionale en/of landelijke knelpunten inzichtelijk. De partijen aan de Ronde Tafel bespreken samen wat deze impactanalyses betekenen voor de zorg. De uitkomsten zijn een hulpmiddel om het gesprek in de regio te voeren over de herverdeling van zorg. Eventuele knelpunten kunnen dan worden opgelost.
Besluitvorming over de normen en het vervolg
De partijen aan de Ronde Tafels hebben afgesproken dat zij eind maart 2025 een besluit nemen over de voorgenomen normen. Vervolgens maken de regionale zorgpartijen afspraken over de herverdeling van zorg en gaan zij aan de slag met de implementatie hiervan. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen betrekken tenslotte de nieuwe normen in hun onderlinge contractafspraken.
De rol van NFK
Lees meer over de rol van NFK en wat het Integraal Zorgakkoord betekent voor mensen met kanker.