Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 27 sep. 2019
    • 5 min

HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens

Vanaf 2021 is de HPV-vaccinatie ook beschikbaar voor jongens. De inenting wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en de leeftijdsgrens wordt verlaagd naar 9 jaar. NFK, haar patiëntenorganisaties en het Patiëntenplatform Zeldzame Kankers* zijn blij met dit besluit.

Op dit moment krijgen alleen meisjes vanaf 12 of 13 jaar een HPV-vaccinatie aangeboden. HPV (Humaan Papillomavirus) treft echter niet alleen meisjes (vrouwen): ook jongens (mannen) kunnen besmet raken. Door ook jongens te vaccineren, worden zowel jongens als meisjes nog beter beschermd door groepsbescherming.

In juni adviseerde de Gezondheidsraad daarom al om alle kinderen – jongens én meisjes – te vaccineren tegen HPV. HPV is een seksueel overdraagbare aandoening die verschillende vormen van kanker kan veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende vorm is baarmoederhalskanker. Minder bekend is dat het virus ook (zeldzame) kankers kan veroorzaken zoals slokdarm-, vagina-, anus- en peniskanker, kanker in de mondholte of kanker in een gedeelte van de keel.

*Patiëntenplatform Zeldzame Kankers is een initiatief van NFK om de stem van patiënten met zeldzame kanker te laten horen, hieronder vallen onder andere anus- en peniskanker. Vanaf 1 oktober worden zeldzame kankers op het online platform gebundeld wat betreft expertise, patiëntperspectief, informatievoorziening en lotgenotencontact.