- Nieuws
Interview in NRC: 'Getroffen door kanker en toch aan het werk'
Naar aanleiding van ons onderzoek ‘Kanker bij jou of je naaste, wat betekent dit voor je werk?’ werden Mirjam van Belzen, Marianne Walrave en Jan Roelevink geïnterviewd door NRC over werken met kanker. Mirjam is belangenbehartiger Kwaliteit van Leven bij NFK, Marianne en Jan zijn lid van de NFK patiëntwerkgroep ‘kanker en werk’.
“Ik wilde gewoon blijven werken”
Marianne kreeg vijf jaar geleden longkanker. Haar bedrijfsarts stelde de IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) voor, maar Marianne wilde blijven werken: “De bedrijfsarts informeerde totaal niet naar wat ik zelf wilde. Ik wilde gewoon blijven werken.”
Geen aandacht voor eigen onderneming
Jan Roelevink leeft al twaalf jaar met het non-Hodgkin-lymfoom. Hij had een eigen bedrijf, maar kon na de chemo’s niet meer aan het werk. “Mijn arts heeft één keer gevraagd wat ik deed qua werk. Er is structureel geen aandacht geweest voor mijn onderneming.”
Bedrijfsarts schiet tekort
Uit ons Doneer Je Ervaring-onderzoek ‘Kanker, wat betekent dit voor je werk?’ (april 2019) onder 3500 (ex-)kankerpatiënten bleek dat bedrijfsartsen vaak tekort schieten in de begeleiding van (ex-)kankerpatiënten. Kennis over kanker en de gevolgen daarvan lijken te ontbreken en patiënten voelen zich vaak niet begrepen.
Mirjam van Belzen: “Op het moment dat je hoort dat je kanker hebt, verandert er in sneltreinvaart enorm veel in je leven. Bij de patiënt staat beter worden op nummer één. Maar kanker heeft veel effect op de rest van je leven en dus ook op je werk en inkomen. Zorgverleners moeten patiënten proactief informeren over de gevolgen van de ziekte en de behandeling op het werk, en vragen naar wat patiënten willen: waar heb je behoefte aan en wat wil je met werk?”
Download hier het volledige NRC-artikel: