Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 03 feb. 2021
    • 5 min

Kankerorganisaties roepen op tot Nederlandse Kankeragenda

Om het perspectief van kankerpatiënten in Nederland versneld te verbeteren moet er een Nederlandse Kankeragenda komen. Die oproep doen KWF Kankerbestrijding, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten-organisaties (NFK). Dit moet er onder andere voor zorgen dat de impact van kanker op patiënten en de maatschappij kleiner wordt en dat de 5-jaarsoverleving stijgt van 65% nu, naar 75% in 2031. Met deze agenda sluit Nederland aan bij het Europees kankerbeleid, dat op 3 februari in Brussel is gepresenteerd.

Update: per juni 2022 is het initiatief tot een Nederlandse kankeragenda opgegaan in het Nederlands Kanker Collectief (NKC). Lees ons nieuwsbericht.

“Binnen 10 jaar willen we het gemiddelde 5-jaarsoverlevingspercentage van 65% naar 75% verhogen. Om dit te bereiken is lef, leiderschap en de toezegging van alle betrokkenen nodig, inclusief de overheid”, aldus Johan van de Gronden, directeur van KWF. 

Elk jaar overlijden er 45.000 mensen in Nederland aan kanker. Op dit moment zijn er 800.000 (ex-)kankerpatiënten in Nederland, in 2031 zijn dit er één miljoen. 1 op de 3 mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Het merendeel van de mensen die leeft na kanker ervaart nog klachten en belemmeringen. De impact van de diagnose kanker op patiënten en de maatschappij als geheel is enorm. Om deze impact te verkleinen willen de organisaties onder andere meer preventie van kanker, eerdere opsporing en betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.

Kennis bundelen 

De initiatiefnemers willen de doelen binnen 10 jaar bereiken via een gezamenlijke aanpak. “Er is ontzettend veel kennis in Nederland over kanker”, zegt Thijs Merkx, voorzitter van IKNL. “Met meer afstemming en met gebruik van beschikbare kennis en kunde kunnen we heel veel meer bereiken voor kankerpatiënten. Laten we elkaar daar beter op vinden. Het vraagt gezamenlijke inspanning om Nederland aan de internationale top van oncologische kennis en innovatie te brengen.” 

Arja Broenland, directeur-bestuurder van NFK: “Wij vinden het van groot belang dat er een impuls wordt gegeven aan de bestaande samenwerking vanuit het medisch, wetenschappelijk en patiëntenperspectief. Daarmee kunnen we de kansen voor mensen met kanker aanzienlijk verbeteren, maar ook verder bijdragen aan het optimaliseren van de kwaliteit van leven van mensen die kanker hebben of hebben gehad.”

Wil je meer informatie over de Nederlandse Kankeragenda en/of in contact komen met één van de initiatiefnemers, mail dan naar nederlandsekankeragenda@kwf.nl.