Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

  • Nieuws
    • 06 jun. 2019
    • 5 min

NFK en AVN ontstemd over verworpen wetsvoorstel voor verbod op asbestdaken

Op dinsdag 4 juni heeft de Eerste Kamer een wetsvoorstel voor het saneren van asbest uit woningen en andere gebouwen verworpen. Ondanks de jarenlange lobby van de Asbestslachtoffers Vereniging Nederland (AVN) en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) komt er door dit besluit voorlopig geen verbod op asbestdaken. NFK en AVN zijn hier zeer ontstemd over en vinden het besluit onverteerbaar. Asbest brengt namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich mee.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) paste het kabinetsvoorstel dinsdagochtend nog aan vanwege de zorgen in de Eerste Kamer. Zij stelde voor het verbod pas in 2028 in te stellen en de sanering kostenefficiënter te maken. Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden asbestdaken in 2025 al verboden worden. Helaas verwierp de Eerste Kamer het voorstel alsnog, en blijkt het de financiële bezwaren belangrijker te vinden dan het gezondheidsrisico.

De afgelopen jaren zijn er meer dan 650 mensen geweest die mesothelioom kregen als gevolg van blootstelling aan asbest. Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal in het borstvlies ontstaat. De ziekte is dodelijk, met een tweejaarsoverleving van 25%. Ook lange tijd na blootstelling aan asbest kan de ziekte nog optreden. “Als je weet hoe dodelijk deze ziekte kan verlopen en hoeveel leed dit veroorzaakt, is het besluit van de Eerste Kamer onverteerbaar”, aldus Leon Widdershoven, bestuurslid van de AVN.

In de week van 10 juni komen AVN en NVALT samen om zich samen op verdere stappen te beraden.